eur:
390.98
usd:
366.69
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A blue potter wasp forages on a fennel plant.
Nyitókép: Getty Images / marcophotos

Nem úsztuk meg, nálunk is megjelent ez az invazív rovarfaj

A kaliforniai lopódarázs (Chalybion californicum) Észak-Amerikában őshonos, de Olaszország és Horvátország után harmadikként Magyarországon is felbukkant.

Az invazív darázsfaj megjelenését a Folia entomologica hungarica tudományos magazin hozta nyilvánosságra - írja a Sokszínű Vidék.

A szakértők szerint hozzánk Horvátország felől juthatott el a faj. A Magyarországon már korábban megjelent acélkék lopódarázstól (Chalybion femoratum) az különbözteti meg, hogy teljesen fekete, míg rokona hátsó pár lábán egy vöröses sáv figyelhető meg.

A metálkék színű darázs más Chalybion-fajokhoz hasonlóan sokszor már meglévő üregekben fészkel és pókokra vadászik, az emberre nézve nem veszélyes.

A lopódarazsak (Sceliphron- és Chalybion-fajok) a fullánkos hártyásszárnyúak közé tartozó, magányos életmódú rovarok. Nevük a lopótökre emlékeztető, hosszú, karcsú nyelű potrohukra utal, nem pedig arra, hogy ne tisztelnék mások tulajdonát - írja a lap.

Nagyobb testű, 1,5–3 centiméteres, feltűnő színezetű darazsak: a Sceliphron-fajok fekete alapon sárgával vagy vörösesbarnával mintázottak, a Chalybion-ok alapszíne pedig fémesen-kékesen csillogó, „metálfényezett” fekete.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×