eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Mozgóurnát visznek egy választási bizottság tagjai az orosz elnökválasztáson a szibériai Omszk környékén fekvő faluban, Nyikolajevkában 2024. március 16-án. A választást március 15-17. között rendezik Oroszországban.
Nyitókép: MTI/AP

Fölényesen vezet Vlagyimir Putyin az orosz elnökválasztáson - a nap hírei

Fölényesen vezet Vlagyimir Putyin az első részeredmények szerint az orosz elnökválasztáson. Az elrabolt emberek elengedését és a palesztinok segélyezését sürgette a német kancellár Jeruzsálemben. Az Európai Unió 7,4 milliárd euró pénzügyi támogatást nyújt Egyiptomnak.

A szavazatok 87,8 százalékával az élen áll az elnökválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban lévő orosz államfő - közölte az urnazárás után kiadott exit pollban az állami Közvélemény-kutatási Központ. Korábban a Központi Választási Bizottság arról tájékoztatott, hogy abszolút rekordot ért el az országos választási részvétel az elnökválasztáson a 70 százalékot meghaladva. Moszkvai idő szerint a 18 óra 45 perckor közölt részvétel 73,2 százalékos volt. Hat évvel ezelőtt 67,5 százalékos volt a részvétel. Egy orosz jogvédő szervezet szerint ma 14 városban 51 embert vettek őrizetbe a voksolással összefüggésben, közülük legkevesebb 23-at Kazanyban. Várhatóan hétfő délelőttre már megszámolják a voksok 90 százalékát.

Az orosz elnökválasztás demokratikus szavazást megakadályozó körülmények között zajlott, és nem minősíthető törvényesnek, valamint szabadnak és tisztességesnek sem - olvasható a varsói külügyminisztérium állásfoglalásban. A lengyel közlemény szerint az elnökválasztáson megakadályozták, hogy a választópolgárok szabad és demokratikus döntést hozzanak. A varsói külügyi tárca a nemzetközi jog megsértésének minősítette, hogy a szavazást Ukrajna ideiglenesen megszállt területein, valamint a moldovai Dnyeszteren-túli régióban és a Georgiához tartozó Dél-Oszétiában és Abháziában is megtartották.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus özvegye is részt vett a Vlagyimir Putyin elleni tüntetésen Berlinben. Julija Navalnaja közösségi oldalán látható, hogy Kira Jarmis, a néhai orosz ellenzéki politikus szóvivőjének társaságában mutatkozott a berlini orosz nagykövetség előtt tartott megmozduláson.

Az elrabolt emberek elengedését és a palesztinok segélyezését sürgette a német kancellár Jeruzsálemben, miután az izraeli kormányfővel egyeztetett. Olaf Scholz kiemelte:160 nap után még mindig több, mint száz izraeli van a Hamász kezében, miközben Izrael katonai hadművelete a Gázai övezetben már öt hónapja tart, és a Hamász katonai infrastruktúrájának nagy részét elpusztították. A rafahi támadásról szólva jelezte, hogy a katonai mellett a humanitárius logikának is fel kell merülnie: miként lehet megvédeni a háború elől oda menekült 1,5 millió embert. Benjámin Netanjahu a tárgyalás után megismételte: a Hamászt fel kell számolni, mert nem lehet Gázának békés jövője, ha a terrorszervezet fennmarad.

Az Európai Unió 7,4 milliárd euró pénzügyi támogatást nyújt Egyiptomnak 2027 végéig, részben az illegális migráció megfékezése érdekében. A stratégiai partnerségi megállapodást Kairóban írta alá Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök. A támogatások új stratégiai partnerség részét képezik, amelynek keretében a felek tovább erősítik a migráció megfékezését szolgáló, valamint a politikai és gazdasági ügyekben történő együttműködést. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök történelminek nevezte a megállapodást.

Itthon kevesebb mint kétszáz párt indulhat a június 9-ei európai parlamenti választáson az Országos Bírósági Hivatal közlése szerint. Öt évvel ezelőtt több mint 250 bejegyzett párt indulhatott. Az EP magyar tagjainak választásán az a párt indulhat jelölőszervezetként, amely a voksolás kiírásakor jogerősen bejegyzett párt volt. Az OBH nyilvántartásában a választás kitűzésekor 185 ilyen párt szerepelt, február végéig egy év alatt, 12 pártot jegyeztek be, és 30-at töröltek a nyilvántartásból.

Tűz ütött ki a Semmelweis Egyetem kórházának udvarán ma délután, az épület kiürítésére nem volt szükség - tájékoztatott a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A tűz a SOTE két épületrészét összekötő átjáróban égett mintegy negyven négyzetméteren a VIII. kerületi Balassa utcában. A fővárosi hivatásos tűzoltók több mint 50 emberrel érkeztek a helyszínre. A tüzet körülhatárolták, a lángok továbbterjedését meggátolták, a füst beszivárgását az épületbe nagy teljesítményű ventilátorral akadályozták meg.

A szivacsváros koncepció megvalósítását szorgalmazza az LMP, amivel az esővíz felhasználásáról gondoskodhatnak az önkormányzatok – közölte Bakos Bernadett. A párt országgyűlési képviselője elmondta, hogy a szivacsváros koncepció lényege, hogy speciális növényekkel a vizet a talajban tartják.

Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről. Az Adria InterCity június 18-tól szeptember 30-ig heti három alkalommal közlekedik a horvát tengerpartra, Splitbe Budapestről. A 2022-ben a The Guardian által Európa 10 legjobb vasúti élményutazása közé választott járat Budapestről minden kedden, pénteken és vasárnap; Splitből minden hétfőn, szerdán és szombaton indul.

Újabb vulkánkitörés történt az izlandi Reykjanes-félszigeten szombat este, a rendőrség rendkívüli állapotot hirdetett. December óta ez a negyedik vulkánkitörés a térségben. Az izlandi meteorológiai intézet szerint, a kitörés a 3 korábbi közül a legnagyobbnak tekinthető, hozzátették, hogy a lávafolyam az előző, február 8-i kitörés helyszínének közelében történt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×