eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Leadja szavazatát egy nő az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson Magyarország kolozsvári főkonzulátusán 2022. április 3-án.
Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Elemző: a kettős választás egyelőre megoldhatatlan feladat az ellenzék számára

A Nézőpont Intézet munkatársa úgy véli, ahhoz, hogy az ellenzéki összefogás megőrizhesse Karácsony Gergely számára a főpolgármesteri széket, meggyőzőbbnek kellene lennie.

Az ellenzéknek két választással kell megküzdenie egyszerre, ez nyilván két különböző stratégiát követelne meg részükről, hiszen 2019-ben, az előző önkormányzati választáson döntően együtt indultak, és így értek el olyan eredményeket, amelyeket most minden bizonnyal meg szeretnének őrizni – mondta az InfoRádióban Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője. Hozzátette, ezzel egy időben viszont az európai parlamenti választást egyfajta helyosztónak tekintik arra nézve, hogy 2026-ban majd hogyan is álljanak fel.

A politológus szerint valódi megtisztulás helyett továbbra is egy „elit-újratermelő taktikázást” láthatunk, ami alapvetően arról szól, hogy

az ellenzék bevesz – és önkormányzati képviselői, polgármesteri székhez – juttat olyan pártokat, melyeknek a közvélemény-kutatások szerint nincs valódi támogatottsága.

Erdélyi Rezső Krisztián úgy véli, az ellenzéknek úgy van esélye megtartani Karácsony Gergely számára a főpolgármesteri széket, ha együtt indul, csakhogy ehhez jóval átgondoltabb és meggyőzőbb kampányra lenne szükség – jegyezte meg.

Közben sürgeti őket az idő, legalábbis erre enged következtetni az, hogy Karácsony Gergely főpolgármester felszólította az érintett ellenzéki pártokat, hogy február közepéig állapodjanak meg az önkormányzati választáson való indulás részleteiről, szerinte minden kerületben közös polgármesterjelöltet kell állítaniuk a fővárosban és a közös polgármesterjelöltek személyéről meg kell állapodni legkésőbb február közepéig. Ahol ez nem sikerül, ott legyen előválasztás, javasolja Karácsony Gergely.

A Nézőpont Intézet elemzője elmondta, szerinte

lesz olyan helyhatóság, ahol előválasztást lehet majd rendezni, például az V. kerületben, ahol több potens jelölt is van.

Egy másik lehetőség szerinte, hogy nem tartanak előválasztást, hanem egy ellenzéki összefogáson kívüli jelölt, például a Magyar Kétfarkú Kutya Párt polgármesterjelöltje mögé állnak be az ellenzéki pártok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×