eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: freepik

A legjobb megoldás a páneurópai útdíjfizetéshez (x)

Az összekapcsolt autópályák hatalmas rendszere kényelmes élményt nyújt az európai autózásban. Az egyes országokban történő útdíjfizetés azonban jelentősen megnehezítheti ezt az élményt.

A kontinens különböző országaiban különböző útdíj szabályokat alkalmaznak, és ezek követése nehéz és frusztráló lehet. A teherfuvarozó vállalatoknak az útvonalak tervezése és a napi műveletek végrehajtása során meg kell ismerniük a rendszereket, a szabályozásokat és a díjszabásokat.

Ezért kínál az Eurowag egyszerűsített megoldásokat az útdíjfizetés megkönnyítésére a kereskedelmi teherfuvarozási vállalkozások számára. Az Eurowag EETS OBU (EVA) járművezetőinek nem kell aggódniuk az útdíjfizetés miatt, miközben az országokat átszelik. Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan segíthet az Eurowag közvetítők nélküli, innovatív termék kínálatával teherautóit a gyorsítósávban tartani.

A különböző európai útdíjszabályozások kihívást jelentenek

Az európai országokban az útdíjfizetés bonyolultsága nagyrészt annak köszönhető, hogy a kontinensen többféle útdíjrendszer van érvényben. Minden országnak megvannak a maga szabályai, díjszabásai és fizetési módjai, és az autópályadíj-szabályozás e szövevényes rendszerében való eligazodás az ezzel kapcsolatos bonyolultságok átfogó ismeretét igényli.

Még ha az ön cége jól ismeri is az útdíjrendszerek működését, azok gyakran változnak. Útdíjváltozások, útlezárások és szabályozási frissítések gyakran előfordulnak, és ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani ezekkel a változásokkal, értékes időre és erőforrásokra van szükség, hogy minden részletet nyomon kövessünk.

Sok ország alkalmaz valamilyen típusú dinamikus útdíjszabást, hogy megkönnyítse az alternatív útvonalak használatát vagy a csúcsidőn kívüli utazást. A legtöbb országban a jármű súlya és tengelyeinek száma alapján is kivetik az útdíjat. Megfelelő tervezés és valós idejű frissítések a forgalmi viszonyokra vonatkozó információk nélkülözhetetlenek tehát azon vállalatok számára, amelyek csökkenteni szeretnék a havonta útdíjra fordított összeget. Ezáltal teherautói nem fognak hosszú sorokban várakozni az útdíjfizetés miatt, ami segíti flottája hatékonyabb mozgását.

Sok ország, sok különböző rendszer

Mint említettük, Európa-szerte különböző útdíjrendszerek vannak használatban, és minden ország saját díjszabást, szabályozást és fizetési módot alkalmaz. Az Európát átszelő utazás során az összes ilyen rendszer betartása megköveteli az egyes rendszerek alapos ismeretét.

Négy alapvető típusú útdíjrendszert különböztethetünk meg, amelyet jelenleg Európában használnak. Ezek a következők: nyitott, zárt, matrica és szabad áramlású.

Nyitott rendszer

A nyitott rendszer vagy hagyományos útdíjfizetési helyet foglal magában, vagy elektronikus útdíjbeszedést (ETC). Az útdíjfizető helyek hagyományos rendszere, ahol közvetlenül a fizetőkapunál kell fizetni, néhány országban még mindig használatban van, de az útdíjfizetés újabb, modernebb módjai is.

Az ETC egy másik típusú nyitott rendszer, amely néha a hagyományos megoldást is magában foglalja. Ez a rendszer az útvonal mentén elhelyezett elektronikus útdíjfizető-állomásokat alkalmaz, amelyek rögzítik a járművek rendszámtábláit és a bejegyzett tulajdonosnak számláznak a jármű alapján. Ez kiküszöböli a kézi fizetés miatti megállás szükségességét, ezért gyorsabb és hatékonyabb. Az útdíj mértéke a megtett távolságon és a járműkategórián alapul. A portugál fizetős utakon például vannak kézi fizetésre szolgáló sávok és ETC-sávok is.

Zárt rendszer

A zárt rendszer egy fizetőkaput használ a fizetős út elején, ahol a járművezetőnek jegyet állítanak ki. A kijárati ponton egy másik fizetőkaput talál, ahol a jegyet leadja, és a fizetendő útdíjat a megtett távolság, valamint más tényezők, például a jármű besorolása és a használt utak alapján számítják ki. Lengyelországban jelenleg ilyen típusú rendszert alkalmaznak.

Matricás rendszer

A matricás rendszer egy másik, számos országban alkalmazott útdíjfizetési módszer. A matricák előre megvásárolt matricák vagy digitális engedélyek, amelyeket a jármű szélvédőjén helyeznek el. Ezeket különböző időintervallumokra lehet megvásárolni, és egy naptól egy évig terjedő meghatározott időszakra érvényesek. A matricákat Luxemburgban, Dániában és Svédországban, valamint egyes más országokban is használják.

Szabad áramlású rendszer

A szabad áramlású rendszer a legújabb típusú útdíjszedési rendszer, amely egyre népszerűbb az egyszerű használat és a kényelem miatt. A szabad áramlású rendszerben az útdíjfizető állomások elektronikus adatrögzítő készülékekkel vannak felszerelve, amelyek minden egyes áthaladó jármű adatait rögzítik. A rendszer használatához a tehergépkocsiknak rendelkezniük kell egy OBU-val a jármű vezetőfülkéjében, amelyet egy olyan számlára regisztráltak, ahol az útdíjat kiszámlázzák.

A szabad áramlású rendszerben a fizetendő összeg kiszámításához az útdíjköteles ország egyedi szabályaitól függően az egyes fizetős utakon megtett távolságot, valamint olyan tényezőket vesznek figyelembe, mint a tengelyek száma, a teljes tömeg, a jármű kibocsátása és a napszak. Ezért az okosabb útvonaltervezés a megfelelő számításokkal segíthet megtakarítani az útdíjakon.

A számos útdíjrendszer racionalizálása és egyszerűsítése érdekében az Európai Parlament kiadta a 2019/520/EK irányelvet, amely lehetővé tette az Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatást (EETS). Ez a szolgáltatás lehetővé teszi egyetlen elektronikus eszköz használatát az útdíjfizetéshez az összes részt vevő országban, és célja, hogy egységesebb útdíjrendszert hozzon létre egész Európában. Az Eurowag pedig rendelkezik a tökéletes EETS-tanúsítvánnyal rendelkező OBU-val, amely leegyszerűsíti az ön összes útdíjfizetési igényét.

A fizetés kényelmesebb módja

Az Eurowag általi EETS-tanúsítvánnyal rendelkező OBU-val a legtöbb európai országban, valamint számos alagútban és hídon fizethet útdíjat. Az összes havi útdíjfizetést egyetlen számlán kapja meg, lehetővé téve járművezetői számára, hogy kényelmesen és gyorsan fizethessék az útdíjakat menet közben, és ne kelljen több pénznemben készpénzt adni nekik.

Az Eurowag azonban nem csak az útdíjjal segít. Az Enhanced Vehicle Assistant (EVA) szolgáltatás kombinálja az útdíjfizetési megoldásokat az optimális flottamenedzsmentet biztosító, nagy teljesítményű telematikai szoftvercsomaggal. Az EVA még a tankolási csalások megelőzésére szolgáló integrált technológiát is ingyenesen tartalmazza, és akár 20 százalékkal csökkentheti az üzemanyag- és karbantartási költségeket.

Az EVA beszél magyarul is, és nagy színes kijelzővel, valamint 24/7 ügyfélszolgálattal együtt érkezik. Az Eurowag Üzemanyagkártya még az üzemanyagok kifizetésének és megtakarításának is tökéletes módját kínálja.

(x)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×