eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

A fővárosban a FÖRI is figyel a kutyákra szilveszterkor

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelethez évente átlagosan ezer bajba került állatot jelentenek be, de az önkéntes szervezet közleménye szerint az állatok csak kicsit több, mint a fele szokott hazajutni.

Szilveszterkor a FÖRI Önkormányzati Állatvédelmi Őrszolgálat kiemelten figyel a kutyákra, akik néha hosszú kilométereket tesznek meg, hogy hazataláljanak, miután a petárdázás miatt megriadtak - írja Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint a petárdák és tűzijátékok nemcsak az embereket, hanem háziállatainkat is megriasztják. Az erős hang- és fényhatások miatt sok állat megrémül, elszökik, és az utcákon kóborolva veszélyezteti saját életét.

A durrogtatásnak már szombaton is volt négylábú áldozata: Békés főutcáján egy tacskót gázoltak el, aki a petárdázásról rémült meg és szaladtz ki a család kertjéből. Az állat nem élte túl a balesetet.

Pedig még a mentők is felhívták a figyelmet a veszélyekre.

Levélben fordult a tűzijátékozókhoz az augusztusban megalakult Színházi Kutyák Világszövetsége.

Mimi, Süti, Rozi és társaik azt kérik az emberektől, hogy vigyázzanak a kutyákra, macskákra, és más kedves lényekre. „Még nagyon sokáig szeretnénk szeretni a gazdikat. Éljenek a Kutyabarát, a Macskabarát, az Állatbarát szilveszterezők!”

Szilveszteri tűzijátékokat a jogszabályok szerint december 31-én este 6-tól január elsején reggel 6-ig lehet csak használni, petárdázni pedig egész évben tilos. Sokan azonban nem tartják be a szabályokat, a fény- és hanghatásoktól megijedve pedig rengeteg kutya menekül el félelmében.

Az állavédők arra figyelmeztetik a tulajdonosokat, hogy a kutyákat macskákat lehetőleg ne hagyják magukra, engedjék be a lakásba vagy legalább a garázsba erre az éjszakára.

Aki pedig kóborló kutyát talál, hívja a Szilveszteri Állatmentő Ügyeletet a +36 70 501 7142,-es számon, vagy írjon a szilveszteriugyelet@gmail.com

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×