eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
A Tisza a tivadari híd közelében 2019. október 7-én. Az uniós támogatású felső-tiszai árvízvédelmi beruházás keretében csaknem 23 kilométeren fejlesztették és erősítették meg a Tisza töltéseit a Tivadar feletti folyószakaszokon közel 14 milliárd forintból.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Árvízvédelmi készültség a Tiszán

Az elmúlt napok csapadékos időjárása következményeként árhullám vonul le a Tiszán és mellékfolyóin.

A vízgyűjtő területeken helyenként a novemberi átlagot elérő csapadék hullott le 48 óra alatt. Az elkövetkező napokban további számottevő mennyiségű csapadék nem várható, így intenzív apadás valószínű.

A Tisza jelenleg Tiszabecsnél tetőzik a II. fokú árvízvédelmi készültséget meghaladó vízállással, alatta Tivadarnál szintén II. fok feletti, lejjebb II. fokot megközelítő tetőzés várható.

A mellékfolyók közül I. fokot elérő vízállással tetőzött a Sajó Sajószentpéternél, jelenleg tetőzik a Túr Garbolcnál, a Kraszna Ágerdőmajornál. A Bodrog várhatóan a hét második felében tetőzik szintén I. fok feletti vízállással.

A Tarna a III. fok feletti tetőzést követően jelenleg apad,

Tarnamérán és Tarnaörsön is II. fok feletti a vízállása, a Zagyva Jászteleknél II. fok felett tetőzött, lassan elnyúló apadás valószínű. A Tisza további mellékfolyói várhatóan fokozatot el nem érő vízállással tetőznek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk a szárazabb időszakra készülve a vízügy egyelőre nem kezdi el a belvíz szivattyúzást (csak rendkívüli esetben lépnek). Azt várják, hogy a csapadék beszivárogjon a mélyebb talajrétegekbe is.

Azokon a tájegységeken, ahol erre lehetőség van, szabályozottan töltődnek a tározók, csak káros mértékű vízmennyiséget engednek ki a csatornákból.

A vízügy elsődleges célja most az, hogy a kialakuló belvízmennyiséget, ahol ez lehetséges, megőrizze és tározza a szárazabb időszakokra. A termőföldeket érintő helyzetről pedig továbbra is folyamatosan egyeztetnek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakembereivel - áll a közleményükben.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×