eur:
389.25
usd:
362.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A gázai Dzsabalija menekülttábor az szombati izraeli légicsapások után. Forrás: X / War Monitor
Nyitókép: Forrás: X / War Monitor

Megállapodás született a gázai tűzszünet két napos meghosszabbításáról - a nap hírei

Jelentősen megemelte a kifutó állampapír-sorozat elérhető keretét az államadósság kezelő. Magyarországra jön decemberben a török elnök

Újabb túszokat adott át a Vöröskeresztnek a Hamász, röviddel azután hogy megállapodás született a gázai tűzszünet két napos meghosszabbításáról. A tűzszünet negyedik napján kilenc gyereket és két anyát engedett szabadon a palesztin szervezet. A vöröskereszt képviselői az egyiptomi határ átkelőhelyére, Rafahba szállítják az elengedett foglyokat. Rafahban az egyiptomi hatóságok fogadják őket, ellenőrzik személyazonosságokat, majd átadják az izraeli hadsereg képviselőinek a kiszabadult túszokat. A tűzszünet meghosszabbításának két napján, kedden és szerdán naponta újabb tíz izraeli túsz hagyatja el a Gázai övezetet, és cserébe naponta harminc palesztin női és 19 év alatti férfi fogoly hagyhatja el az izraeli börtönöket.

A kormány a lehetséges további két magyar túsz szabadulását is megpróbálja majd előmozdítani, amint erre lesz mód - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Brüsszelben tartott tájékoztatóján felidézte: a szélsőségesek világossá tették, hogy egyelőre csak nők és kiskorúak elengedéséről lehet szó, és az öt elhurcolt magyar állampolgár közül hárman estek ezekbe a kategóriákba, ők már szabadok. Úgy fogalmazott, hogy "minden bizonnyal" van még két magyar állampolgárságú férfi a Hamász fogságában, de róluk semmit sem lehet tudni.

Az illegális migráció, a háborúk és gazdasági kérdések is szerepeltek a magyar köztársasági elnök és az egyiptomi elnök megbeszélésének témái között Kairóban. Novák Katalin és Abdel Fattáh al-Szíszí másfél órán keresztül tárgyaltak és érintették azokat a háborús zónákat érintő kérdéseket is, amelyek a két ország szomszédságában zajlanak. Novák Katalin nagyra értékelte Egyiptom szerepét a közel-keleti stabilitás és béke megőrzésében. Az államfőt kedden II. Tavadrosz kopt pápa fogadja, pénteken pedig felszólal az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján

Az Európai Tanács elnökével, Charles Michel-lel tárgyalt a decemberi uniós csúcs előkészítésének részeként Orbán Viktor miniszterelnök. A Miniszterelnöki Sajtóiroda a megbeszélésről csak annyit közölt, hogy a Karmelita kolostorban tartott találkozón Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter is részt vett. A december közepére tervezett uniós csúcson a tagállamok vezetői egyebek mellett Ukrajna uniós csatlakozásának megkezdéséről, az országnak nyújtandó pénzügyi támogatásról és a további oroszellenes szankciókról szavaznak.

Jelentősen megemelte a kifutó állampapír-sorozat elérhető keretét az államadósságkezelő. 150 milliárd forinttal nőtt a rendelkezésre álló keret, így az értékesítésre meghirdetett mennyiség elérte a 750 milliárdot - írja a Portfolió. Ezt a sorozatot augusztus óta lehet kapni, az eltelt időszakban háromszor is emelt az ÁKK. Ezt a papírt szerdáig lehet még jegyezni, utána új kondíciókkal, alacsonyabb kamatot adó változat lesz elérhető.

Az MVM 309 milliárd forint összegű osztalékelőleget fizet az államnak. A kifizetést a közlemény szerint csütörtökig teljesítik. A döntést az MVM-csoport stabil pozíciójával és jó eredményeivel magyarázták, hozzátéve, hogy a társaság a szeptemberben közölt beszámolója alapján az idei első fél évben 209 milliárd forint adózott eredményt ért el.

Januártól újabb elemmel bővül a családtámogatási rendszer - erősítette meg a területért felelős államtitkár. Hornung Ágnes elmondta: testi, lelki és szellemi egészséget támogató intézkedéseket terveznek, amelyekkel a családokat, a fiatalokat és az időseket is segítenék. A részletek kidolgozása még tart. Az intézkedéseknek eddig 3 fő pillére volt: az otthonteremtés, az anyagi biztonság és a döntési szabadság a munka, illetve a magánélet között.

Magyarországra jön decemberben a török elnök. Recep Tayyip Erdoğan a Stratégiai Tanács ülésére érkezik Budapestre. A látogatás másik programja a magyar-török diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója lesz, amelyet a két ország a december 18-án kezdődő, egy éven át tartó magyar-török kulturális évaddal ünnepel - közölte a miniszterelnök sajtófőnöke az atv.hu kérdésére.

Beiktatta a lengyel elnök Mateusz Morawiecki új kormányát. A korábbi miniszterelnöknek két héten belül kell bizalmat kérnie az alsóháztól kabinetje hivatalba lépéséhez. A választásokon a 2015 óta kormányzó Jog és Igazságosság szerezte a legtöbb mandátumot a szejmben, de nem rendelkezik önálló többséggel, így várhatóan a Donald Tusk vezette ellenzéki pártok szövetsége alakíthat majd új kormányt Lengyelországban.

Csaknem kétmillió ember maradt áramszolgáltatás nélkül Oroszország déli részén és az Ukrajnától elcsatolt régiókban egy vihar miatt. A katasztrófában négy ember vesztette életét, és tucatnyian megsérültek. A dél-ukrajnai Odessza területre lecsapó hóviharban, tizenhárom ember sérült meg, a rendkívüli időjárás miatt a hatóságok több mint egy tucat országutat zártak le a gépkocsiforgalom elől. Horvátországban jelentős hőmérséklet-csökkenés mellett érkezett meg a havazás Split városába és annak térségébe. A hatóságok figyelmeztetéseket adtak ki: az A1-es autópályára és sárga figyelmeztetés van érvényben a viharos szél miatt is. Magyarországon az észak-keleti térségben várható havazás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×