eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pixabay

Ha "piros foltos" helyen lakik, komoly gondja lehet a fúrt kúttal

Vannak helyek, ahol be kell jelenteni a fúrt kutakat annak ellenére, hogy elvben ingyenes a használatuk. Ezek azok a pontok, ahol védett vízkészlet lehet a felszín közeleben.

A háztartási kutak engedélyezésében a legfontosabb az – amellett, hogy beleesik-e a terület a kockázatosba vagy sem –, hogy tisztában legyen azzal a tulajdonos, az üzemeltető, hogy milyen mély az adott kút - ad eligazítást a látszólag ingyenes fúrt kutak ügyében a beol.hu.

Azzal már több cikkben foglalkoztunk, hogy a kormány döntése után nem kell ezeket engedélyeztetni, praktikusan ingyenes az üzemeltetésük. Még a nyáron írtuk, hogy "a januártól érvényes törvénymódosítás alapján a bejelentési, engedélyezési feladatokat az határozza meg, hogy a kút vízkészletvédelmi szempontból milyen területen létesül. Az új szabályozás kockázatmentes és kockázatos területeket különít el, ezeket az augusztus végéig elkészülő vízkészletvédelmi országtérkép mutatja majd.

Mára jól használható ez a térkép. Ebből az derült ki, hogy

a Balaton-felvidék szinte teljesen piros,

azaz itt csak óvatosan lehet fúrt kutat üzemeltetni. Jellemzően arra kell figyelni, nehogy áttörjünk azon a vízzáró rétegen, amely a vízbázist védi. Elvben ugyanis 50 méterig lehet engedélymentesen fúrt kutat létesíteni, de a "piros foltos" helyeken ez jóval feljebb lehet.

fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság térképe
fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság térképe

A beol.hu példát hozva azt írja, hogy Békésben 15 méternél hamarabb megjelenik az első vízzáró réteg, Békéscsaba belvárosában, Gyulán, Szarvas, Gyomaendrőd és Körösladány környékén, valamint Délkelet-Békésben.

A térkép érdekessége, hogy nagyon részletes és szakmai. Számos adatot lehet rajta megnézni, ellenőrizni, persze leginkább azt, hogy hol van a védett vízbázis.

Mindenesetre alapesetben nincs szükséges engedélyeztetési eljárásra, ha a háztartási kút mélysége nem lépi túl az 50 métert és nem érinti az első vízzáró réteget és legfeljebb évi 500 köbméter vizet.

Valamint, amiről írunk, hogy nincs a "piros foltos területen". Ha itt van, akkor december 31-ig engedélyeztetni szükséges az illetékes jegyzőnél.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×