eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
éjszaka hold tópart stég égbolt
Nyitókép: Pixabay

Itt a vége: csak néhány úszhatja meg a Balaton "üldözött" kedvencei közül

Az engedély nélküli stégek ügyében valamivel békésebbre váltott a helyzet a friss fejlemények nyomán, de nagyon sok vízbejárót el fognak pusztítani. Ami marad, az is "gazdát" kell kapjon.

Az Infostarton számos cikkben beszámoltunk arról, hogy több Balaton-parti településen is megkezdődött az illegális horgászkarók, stégek, bejárók felmérése és felszámolása a vízügy, a vízipolgárőrök és az önkormányzatok összefogásával.

Nyár végén még arról volt szó, hogy minden illegális lejárót felszámolnak, függetlenül attól, magánterületről vezet-e a tóba, vagy egy utca végéről, noha utóbbi esetben a környéken élő családoknak biztosította a könnyebb vízhez jutást, hiszen nem kellett akár fél-egy kilométert gyalogolniuk a hivatalosan kijelölt strandokra. A vízügy arra hivatkozott, tarthatatlanná vált a helyzet, hiszen Balatonmáriafürdő és a szomszédos Balatonfenyves partszakaszán 142 illegális víziállást azonosítottak, ebből előbbi településen mintegy 120-at.

Ez azt jelenti, hogy a balatoni illegális lejárók nyolcada a két településen található. Máriafürdőn a település teljes partszakaszára vetítve nagyjából 58 méterenként alakítottak ki engedély nélküli lejáratot a vízhez, ám

egyes részeken 20 méterenként szabdalják a nádast a különféle, a tóhoz vezető ösvények, pallók, feltöltések

- írta a Népszava.

Azt már tudni lehetett, hogy 21, a tóhoz vezető utca végén található, engedéllyel egyelőre nem rendelkező lejáró fennmaradását támogatja Balatonmáriafürdő önkormányzata. Erről egyeztetést is tartott a napokban Galácz György polgármester és Kravinszkaja Gabriella, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője, akik tájékoztatták az érintett, illegális stégekkel rendelkező utcák képviselőit.

Ekkor kiderült, hogy a 21 helyszín listája még nem végleges, cserék elképzelhetőek. A kérelem, amit a megmaradáshoz be kell nyújtani, a lejárókra vonatkozik, nem a hozzájuk vezető feltöltésekre, utóbbiakat a vízügy nem is tervezte elbontani. A lejárók szélessége 80-120 centi lehet, a felületük rács vagy hézagosan rakott deszka. A paramétereket öt éven belül kell teljesíteni, az engedélyt erre az időre megkapják az igénylők, akik jogi személyek vagy utacközösségek által megválasztott, kijelölt magánszemélyek is lehetnek - utóbbiak akkor, ha felelősséget vállalnak az előírások betartásáért és a díjfizetésért.

Merthogy a lejárók legalizálása pénzbe kerül, ahogyan minden, a tómederbe engedéllyel lerakott stégért és bejáróért is fizetni kell. A hatezer forintos éves alapösszeg mellett az idén négyzetméterenként 726 forint a díj, vagyis

egy 30 méter hosszú, egy méter széles lejáró ötéves engedélye kicsivel 50 ezer forint fölött van.

A portál azt írta, az engedélykérelmet a fórum végén több utca képviselője azonnal be is adta.

Galácz György polgármester örül a kompromisszumos megoldásnak, és szerinte a hivatalos strandokon kívüli 21, legális lejáró elegendőnek tűnik. "Persze így lesznek, akiknek néhány utcányit sétálniuk kell majd, de a korábbi állapot tényleg nem volt fenntartható" - nyilatkozta.

Ugyanakkor a Balatonmáriafürdőn azonosított 120 illegális stég nagy része magánkertekből vezet a vízbe. Ezeket a hivatalos szervek szerint a 70-es és a 90-es évek között, valamint az elmúlt években építették, és esetükben a hivatal jelenleg elképzelhetetlennek tartja az engedély megadását. Ezért ha a tulajdonos nem szünteti meg a lejáróját, akkor a vízügy számolja fel az év végéig.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×