eur:
389.18
usd:
359.35
bux:
0
2024. február 26. hétfő Géza
Mentőautó a gyáli rendőrkapitányság előtt 2018. május 26-án. A Pest megyei kisvárosban, a Vecsési úton két személyautó és egy terepjáró ütközött egymással. Az ütközést követően verekedés tört ki és feltehetően gumilövedékes riasztófegyverből lövések is eldördültek. A helyszínen ketten megsérültek.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Új sebességkorlátozást vezetnek be a hazai utakon

Mostantól a mentők sem száguldhatnak korlátlanul – a kevesebb baleset érdekében.

Az Országos Mentőszolgálat a saját gépkocsivezetői számára is biztonsági határt húz, a balesetmentes és biztonságos közlekedés érdekében a mentőautók szirénázva is legfeljebb plusz 30 km/órával lépik túl a többi közlekedőre vonatkozó legnagyobb megengedett sebességet – közölte a szervezet.

A megkülönböztető jelzések használata mellett bekövetkezett mentőbalesetek szakértői elemzése megmutatta, hogy az adott útszakaszra vonatkozó sebességhatár 30 km/óránál nagyobb mértékű túllépése jelentősen növeli a súlyos balesetek kockázatát, amely ekkor már nincs arányban a sikeres életmentés esélyének a gyorsaságtól remélt növekedésével.

A megkülönböztető jelzés használata közben a legnagyobb sebességet nemzetközi példákat is figyelembe véve határozta meg az Országos Mentőszolgálat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például 50 km/órás sebességkorlátozású útszakaszon szirénázva legfeljebb 80 km/órás sebességgel haladhat, autópályán, ahol 130 km/óra a megengedett legnagyobb sebesség, a mentőautó legfeljebb 160 km/órával közlekedhet, kereszteződésbe érve

a piros lámpán maximális körültekintéssel, megkülönböztető jelzéseket használva is legfeljebb 30 km/h sebességgel hajthat át.

Jelenleg évente átlagosan hetven súlyos mentőbaleset történik Magyarországon. Az utakon közlekedők edukációját szolgáló kampányok és a szirénázó járművekre vonatkozó biztonsági szabályok együttesen alkalmasak lehetnek a mentőbalesetek megelőzésére és a mentők biztonságos és gyors közlekedésének elősegítésére a mentőszolgálat szerint.

Címlapról ajánljuk
Államfőválasztás előtt az Országgyűlés - eljött a svédek nagy napja is

Államfőválasztás előtt az Országgyűlés - eljött a svédek nagy napja is

Orbán Viktor miniszterelnök beszédével indul a a parlamenti tavasz. Köztársasági elnököt választhat és Svédország NATO-tagságát is megszavazza az Országgyűlés hétfőn, a tavaszi ülésszak első napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Gazdasági információk tekintetében ma itthon az MNB banki mérlegadatokat közöl, az Egyesült Államokban pedig az újlakás-értékesítések adatait közlik. Továbbra is tart az első negyedéves gyorsjelentési szezon, ma a tengerentúlon többek között a Fidelity, a Li Auto és a Unity számait is megismerhetjük. Az előzetes adatok alapján kisebb eséssel nyithatnak a vezető európai tőzsdék.  

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×