eur:
391.06
usd:
366.32
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Facebook/Technológiai és Ipari Minisztérium

Új javaslat érkezett a magyar rendszámokra

A Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület egyetért a szigorítással – de csak a jövőre nézve.

A Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület javasolja, hogy a hibrid gépjárművek zöldrendszám használatára vonatkozó jogosultságáról rendelkező jogszabály-módosítás ne visszamenőleges hatályú legyen, azaz a jelenlegi tulajdonosoknak lehetőségük legyen megtartani a zöldrendszámot – közölte az egyesület.

Ahogy az Infostart is beszámol róla, az Építési és Közlekedési Minisztérium megszüntetné a konnektorról tölthető hibrid gépjárművek zöldrendszám-használatára vonatkozó jogosultságát. Több mint 80 ezer környezetkímélő, zöld rendszámmal rendelkező jármű fut Magyarország útjain, ebből a konnektorról tölthető hibrid járművek közel 35 ezres darabszámot képviselnek.

Ez egyesület elismeri, hogy elterjedtek az olyan plug-in hibrid autók, melyek 3000 köbcentiméteres motorral, illetve közel 700 lóerővel rendelkeznek, így a jövőben valóban nem indokolt a zöld rendszámmal járó jogosultságok megadása, de azt javasolják, hogy a készülő jogszabály-módosítás ne visszamenőleges hatályú legyen, azaz a jelenlegi tulajdonosoknak lehetőségük legyen megtartani a zöldrendszámot.

Az egyesület által javasolt szabályozásban érvényesítendő kritériumok a károsanyag-kibocsátás csökkentésére, a tisztán elektromos üzemmódban megtehető kilométerek növelésére, a motor-lökettérfogat és -teljesítmény, illetve a járműönsúly felső határának megjelölésére irányulnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×