eur:
387.39
usd:
369.79
bux:
55993.16
2023. október 3. kedd Helga
Speciális munkagéppel aratják a nádat Balatonszemesen 2023. február 16-án. A Balaton körül 1200 hektárnyi nádas található, amelynek harmadáról-negyedéről telente le kellene vágni a növényt annak megújulása érdekében, valamint vízminőség-védelmi okokból, de ez évek óta nem teljesül az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerint. Ebben a szezonban is kevés nádat aratnak: az indokolt területnek csak a töredékén vágják le a növényt.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Nagy a gond a Balatonon

Már új egyesület is alakult a nádpusztulás megállítása érdekében.

Nyár óta több bejelentés is érkezett a Balatoni Limnológiai Kutatóintézethez a nádas pusztulásáról, amiről Tóth Viktor limnológus azt mondta, „elsősorban olyan nádasrészt érint, ami nem természetközeli, hanem erőteljes emberi hatásnak van kitéve” és „intenzíven feldarabolt részekről van szó, olyanokról, melyeket stégek, csónakbeállók szelnek ketté”.

A természetkárosító folyamatok ellen akar fellépni a most megalakult Balatoni Környezetvédő és Fürdőegyesület. „Több mint 350-en jelezték már írásban, még mielőtt megalakultunk volna, hogy szeretnének ebben részt venni, és nagyon szerencsénk van hiszen jogászok, természetvédelmi szakemberek, biológusok, fizikusok mindenféle szakmából nagyon komoly képviselők vannak az egyesületben” – mondta az RTL Híradónak Németh Zsolt, az egyesület elnöke.

A Balatoni Szövetség elnöke azt a tájékoztatást kapta, hogy a nádpusztulás elsősorban Alsóörsön és Paloznaknál jelent problémát, az okokról azonban nem tud részleteket. Lombár Gábor szerint sem az embereknek, sem a Balatonnak és élővilágának nem jó, hogy lakótelepek létesültek a tó köré, és úgy véli. a tó védelme érdekében következetes rendezési tervekre és szabályokra, valamint azok betartatására lenne szükség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a MATE Szent István Biztonságpolitikai Központ vezetője
Brutális változások előtt a hazai építőipar! - Senkit nem fog kímélni!

Brutális változások előtt a hazai építőipar! - Senkit nem fog kímélni!

A világ számtalan iparágában zajlik folyamatosan a digitális forradalom és nincs ez másként az építőiparban sem. A világ egyes részein azonban kilométerekkel járnak előttünk, így az egyetlen esély, hogy rohamlépésekkel zárkózunk fel, különben sokan kereshetnek új hivatást maguknak. A kulcs azonban nem a digitalizáció és az innováció, az csupán az eszköz! A cél az egyre nagyobb nyomást jelentő zöld kritériumok teljesítése, a nehezedő finanszírozási környezetben a költségek csökkentése és racionalizálása, valamint az építőipar humán erőforrásának újrastrukturálása. A törvény erejével forgatják fel az egész szektort, amint életbe lépnek a legújabb állami szabályok! Ne maradjon le Ön se az építőipar legfontosabb őszi csúcstalálkozójáról!

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. október 3. 08:07
×
×
×
×