eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nursery teacher reading a story to the group of kids.
Nyitókép: skynesher/Getty Images

Ma már az óvoda nem is beszoktatással kezdődik

Több mint 300 ezer gyerek megy óvodába ezekben a napokban, közülük sokan most először. Az úgynevezett beszoktatás időszaka a gyerekek és a szüleik számára is komoly próbatétel, pedig nagyon más, mint néhány évtizede, és már nem is beszoktatásnak nevezik.

Beszoktatás helyett ma már inkább befogadásról beszélünk – mondta az InfoRádióban az Óvodavezetők Országos Szakmai Egyesületének elnöke Sóváriné Kiss Erika.

"Befogadjuk a gyerekeket abba a környezetbe, ahol a mindennapjaikat tölteni fogják. Ez egy sokkal barátságosabb, sokkal gyerekközpontúbb szó. Azért van nagyon nagy jelentősége, mert a gyereknek az óvodai létét az nagyban meghatározza, hogy milyenek az első benyomásai, miket tapasztal az első napokban. Én minden óvodapedagógusnak és minden intézményvezetőnek a szülős befogadási eljárást szoktam javasolni. Ez az ami a leginkább közel áll a gyerekhez" – mondta a szakértő, hozzátéve, hogy ma az óvodások szüleinek már meg kell tanulniuk a háttérben maradni.

Azt tartja a legfontosabbnak, hogy lássa a szülő is, meddig kell maradnia, és ehhezz folyamatos kommunikációban kell lenni a befogadást elősegítő óvodapedagógusokkal. Minden gyereknek a saját ütemében határozzák meg a befogadási időszakot, mert a viselkedésével jelzi is ezt.

"A gyerek ne a szülővel együtt fedezze fel az óvoda szépségeit, hanem inkább próbáljon a saját élményein keresztül tapasztalatokat gyűjteni. A legjobb szülői viselkedés az, ha háttérben maradunk és próbáljuk a gyereket engedni, hogy maga valósítsa meg tulajdonképpen a befogadását" – magyarázta az óvodapedagógus.

Sóváriné Kiss Erika beszélt még arról is, hogy ma már egy óvodás gyereknek nem feltétlenül kell aludnia az óvodában, bár érdemes, mert szüksége van rá, de pihenhet másként is, csak az a lényeg, hogy ne zavarja az alvókat és ma már az sem tragédia, ha valamelyik gyermek nem tökéletesen szobatiszta, mert a dadusok segíteni fognak neki túljutni ezen az akadályon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×