eur:
390.72
usd:
366.39
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A főváros teljes területét érintő éjszakai viharban kidőlt fa a XIX. kerületben 2023. augusztus 5-re virradóan. Ezen a napon reggelig több mint ezer bejelentés érkezett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére. Főleg kidőlt fák, leszakadó vezetékek, megsérült épületek és vízszivattyúzások miatt kértek tűzoltói segítséget.
Nyitókép: Mihádák Zoltán

Mukics Dániel: ha most nem lépünk, súlyos szúnyoginvázió jöhet az áradás után

Súlyos károkat okoztak a viharok hétvégén az egész országban, de a tűzoltók és a katasztrófavédelem hétfőn is több ezer helyszínen dolgozott. Az áradásos területen nem lehet szúnyoggyérítést végezni.

"Folyamatosan dolgoznak péntek hajnal óta a tűzoltók a viharkárok felszámolásán, jelenleg 2629 tűzoltói beavatkozásnál tartunk. Még a mai napon is hátra van körülbelül 380 helyszín, ahová még nem tudtak kivonulni a tűzoltók, mert olyan tömegesen érkeztek hozzánk a bejelentések" – mondta kedd reggel az InfoRádióban Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Péntek hajnal óta több mint 7000 bejelentés érkezett hozzájuk. Nagyon sokan csak most jönnek haza a nyaralásból, és most veszik észre, milyen károk keletkeztek. Az időjárás még hétfőn is erősen szeles volt, ezért újabb káresetekről is érkeztek bejelentések hozzájuk.

Csak hétfőn, augusztus 7-én 363 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, akár még a hétvégi viharkárok, akár az erős szél miatt. Országszerte 317 épületben keletkezett valamilyen kár, jellemzően az erős szél bontotta meg az épületek tetőszerkezetét, vagy pedig az erős szélben kidőlt fák dőltek rá az épületekre.

A főváros teljes területét érintő éjszakai viharban kidőlt fa a XIX. kerületben 2023. augusztus 5-re virradóan. Ezen a napon reggelig több mint ezer bejelentés érkezett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére. Főleg kidőlt fák, leszakadó vezetékek, megsérült épületek és vízszivattyúzások miatt kértek tűzoltói segítséget.
MTI/Mihádák Zoltán
A főváros teljes területét érintő éjszakai viharban kidőlt fa a XIX. kerületben 2023. augusztus 5-re virradóan. Ezen a napon reggelig több mint ezer bejelentés érkezett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére. Főleg kidőlt fák, leszakadó vezetékek, megsérült épületek és vízszivattyúzások miatt kértek tűzoltói segítséget. MTI/Mihádák Zoltán

Két ház vált a vihar miatt lakhatatlanná, ezt nyolc embernek kellett elhagynia. Többfelé is áradnak a patakok, folyók az országban. Emiatt 14 házat kellett 19 embernek elhagynia, és már 50 ezer homokzsákot kellett kihelyezni a töltések magasítására, a házak megvédése érdekében.

A tűzoltókat a legnagyobb, 70 százalékos arányban az erős szélben kidőlt fák, letört ágak miatt hívták a tűzoltók. A fák az utakra, házakra, kerítésekre, vasúti sínekre, elektromos vezetékekre dőltek, ezeket kellett felszámolniuk.

Mukics Dániel azt mondta, a szombat hajnali 2 és 5 között érkező viharban kapták a legtöbb bejelentést, ekkor érte a legerősebben a vihar Budapestet.

Kevésbé haladnak a szúnyoggyérítéssel

A hétvégi felhőszakadás, az azt követő árhullám és a jelenlegi időjárás akadályozza a szúnyoggyérítést, hiszen az esős, szeles időjárás ellehetetleníti a kivitelezést. Az áradásos területeken sem lehet szúnyoggyérítést végezni, emiatt a Duna és a Dráva mentén a hétre tervezett intézkedést el kell halasztani az árhullám levonulta utánra.

A héten 7 vármegye 120 településén lesz a katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítés, összesen 35 ezer 800 hektáros területen, leginkább Békés és Borsod- Abaúj-Zemplén vármegyét érintve.

Az árhullám levonulása után újabb szúnyoginvázió jöhet.

A hétvégi vihar után minden gödör, tartály megtelt vízzel, ezért érdemes azokból kiönteni a folyadékot, ha nincs rá szükségünk,

ha pedig locsolni szeretnénk vele, és azért gyűjtöttük össze, akkor ezeket a tartályokat szedjük le, mert 1-2 héten belül nagyon komoly szúnyoginvázió lehet az átadást követően, ha ezt nem lépjük meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×