eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Getty Images/ Thanasis Zovoilis

Már a nyugdíjasok is lemondanak a nyári emelésről

Akár a július 12-én esedékes nyugdíjjal együtt is kifizethetne az állam a január 1-jéig visszamenőleges nyugdíjkorrekciót? Úgy tűnik, hogy nem lesz ilyen.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa a rendkívül magas inflációra hivatkozva legalább 3 százalékos, nyári nyugdíjkorrekciót kért januárig visszamenőleg.

A korrekció szükségességéről író nepszava.hu felidézi, hogy a nyugdíjtörvény csak novemberi korrekciót ír elő, ha a január-augusztus nyolc havi inflációs adatok alapján becsülhető éves infláció mértéke meghaladja a januári emelés mértékét. Nyári rendkívüli kiigazításról a nyugdíjtörvény nem rendelkezik.

Erről az Infostarton mi is beszámoltunk.

A lap szerint ugyanakkor a nyári nyugdíjkorrekció mégis indokolt lenne, mivel az év első öt hónapjában a nyugdíjas infláció az általánosnál lényegesen magasabb volt, januárban 27,4-, februárban 26,9-, márciusban 26,7-, áprilisban 25,3-, májusban 22,9 százalék.

Az élelmiszer infláció még ennél is durvább volt, az év első öt hónapjában messze a fájdalomküszöb fölött ingadozott, januárban 44-, februárban 43,3-, márciusban 42,6-, áprilisban 37,9-, májusban 33,5 százalék volt.

Egyre kevésbé látszik esély az évközi rendkívüli nyugdíjkorrekcióra,

sőt, a novemberire sem lehet mérget venni – fogalmazott a lapnak Farkas András nyugdíjszakértő a lapnak.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×