eur:
389.63
usd:
361.96
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, Novák Katalin köztársasági elnök, Aleksandar Vucic szerb elnök és Ana Brnabic szerb miniszterelnök (b-j) a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács ülése utáni sajtótájékoztatón a vajdasági Palicson 2023. június 20-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor Szerbiában: hatalmas energiák szabadulnak fel

Magyarország egy gazdag, rendezett és boldog Szerbiában érdekelt, mert ez növeli Magyarország értékét is – jelentette ki a miniszterelnök a vajdasági Palicson, a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács alakuló ülésén.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden a vajdasági Palicson részt vett a Magyar–Szerb Stratégiai Együttműködési Tanácson Novák Katalin köztársasági elnök, Aleksandar Vucic szerb államfő és Ana Brnabic szerb miniszterelnök társaságában. A palicsi magyar–szerb csúcstalálkozón több megállapodást is aláírtak a magyar és szerb miniszterek.

A hirado.hu beszámolója szerint Orbán Viktor a tanácskozást követően azt mondta:

"a szerbeknek a szabadság, a szuverenitás és a függetlenség benne van a DNS-ükben, és ez így van a magyarokkal is."

Hozzátette: ha stratégiai együttműködéssel összekapcsolják a két országot, akkor hatalmas energiák szabadulnak fel, és ennek a szerb és a magyar emberek az előnyét fogják élvezni.

„Mi egy jó példát adunk a világnak mert nem azt kell megmondani, hogy kivel nem akarsz együttműködni, hanem törekedj arra, hogy minél több országgal tudjál együttműködni.

A Balkán kulcsországa Szerbia, Közép-Európa kapuja pedig Magyarország. Fantasztikus lehetőségek előtt állunk”

– fogalmazott Orbán Viktor.

Az Origo tudósítása szerint a magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarország látja azokat a sérelmeket, amiket a szerbek most Koszovóban szenvednek el.

"Nem lehet legitim választásként elfogadni a legutóbbi koszovói önkormányzati választás eredményét, amikor 4 százalék volt a részvétel" – mondta a kormányfő, aki javaslatot tett Szerbiának arra, hogy adják vissza azt a három koszovói rendőrt, akit most őrizetben tartanak.

A palicsi magyar–szerb csúcstalálkozón Novák Katalin arról beszélt, hogy aranykorként tekint az elmúlt évtizedre a magyar-szerb kapcsolatok szempontjából. "Mi hosszú távon kívánjuk megalapozni a szerb–magyar együttműködést, hogy ez megkérdőjelezhetetlen legyen.

Két szabadságszerető és szuverén nemzet együttműködése a két nép kapcsolata."

– tette hozzá a magyar köztársasági elnök.

A magyar államfő ismét kifejezte részvétét a szerbiai iskolai lövöldözés áldozatainak családtagjainak. Beszámolt arról is, hogy segítünk ahol tudunk, ahogy az a legutóbbi szerbiai árvíz esetében is megtörtént. Novák Katalin az ukrajnai háborúról szólva azt mondta, hogy az nem vonhatja el a figyelmet a nyugat-balkáni országokról. A Nyugat-Balkánon békére és biztonságra van szükség, mert ez mindnyájunk érdeke – tette hozzá.

A palicsi csúcstalálkozón Aleksandar Vucic, Szerbia államfője azt hansúlyozta, hogy történelmi lépést tett meg a két ország.

"Történelmi szinten a mostani kapcsolatunk politikai és emberi szinten a legmagasabban van"

– és beszélt arról is, hogy 10 év alatt megötszöröződött a szerb–magyar gazdasági kapcsolat volumene.

A szerb vezető őgy fogalmazott: országa az energetika területén nagyon hálás Magyarországnak azért, hogy télen sikerült elegendő gázhoz jutnia.

Ana Brnabic szerb kormányfő arról beszélt, hogy semmilyen más országgal nincsen ilyen együttműködésük, mint amit kedden írtak alá Magyarországgal, és azt is hangsúlyozta, hogy ezzel szerinte történelmi szinten sikerült kiépíteni a barátságot a két nép között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×