eur:
390.95
usd:
366.87
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

"Semmi pozitív hatása sincs az inflációra" - kemény árstopos üzenetet küldtek a kormánynak

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség szerint az árstopos termékek kötelező akciói ugyanúgy nem oldják meg - sőt csak tovább súlyosbítják - az infláció által jelentett problémát, mint maguk az árstopok, viszont hatalmas adminisztrációs terhet jelentenek majd a boltoknak, és tovább torzítják a piacot.

Az árstopok miatt már most is veszteséget termelő boltoknak már megint a saját árrésük kárára kell megszervezniük egy állami akciót - mondta az InfoRádióban Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

"Azon kívül, hogy ennek sok adminisztratív terhe lesz, sok hozadékát mi sem látjuk. Ha ez nem egy szervezett akció, amikor együttműködve növeljük a készleteinket, rákészülünk, kihelyezésekkel növeljük meg a vásárlók igénye szerint a termék készletét, akkor csak levisszük a polcon valaminek az árát, mert erre van egy állami rendelkezés. Úgy gondoljuk, hogy

azon kívül, hogy ennek lesz egy adminisztratív vonzata és egy ellenőrizhető pontja a kiskereskedelemben ismét, az inflációra gyakorolt hatását egyáltalán nem látjuk.

15 hónapja van velünk a hatósági ár, semmiféle pozitív hatása nem volt az inflációra ennek sem. Nem gondoljuk, hogy ez a következő akció az inflációt képes lenne csökkenteni."

Szerinte képtelenség harmadáron adni termékeket úgy, hogy a boltok ne kerüljenek veszélybe.

"Ilyen fokú és ilyen hosszútávú belenyúlás, állami szabályozás árakba, piacgazdaságba egyáltalán nem hozhat pozitív eredményt, ezért szorgalmazzuk azt folyamatosan, hogy mindent vissza kell terelni a piacgazdaság rendes menetébe. A kereslet és a kínálat fogja automatikusan szabályozni a piaci árakat" - szögezte le Neubauer Katalin.

A kereskedelem is egy vállalkozás, amelyben az árrés fedezi a költségeket, és ha ezt nem teszi, akkor a vállalkozás működésképtelenné válik - tette hozzá.

Ismert, a kormány június 30-ig meghosszabbította számos alapvető élelmiszer árstopját, ezen kívül heti akciózást is bejelentett a múlt heti Kormányinfón, amelynek lényege, hogy 20 termékkörben egy-egy terméket egy hétig az elmúlt 30 nap legalacsonyabb áránál 10 százalékkal olcsóbban kell adni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×