eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
traffic jams in the city, road, rush hour közlekedés, forgalom, autó, autók, torlódás, dugó
Nyitókép: Jung Getty/Getty Images

Lázár Jánoshoz fordult a fuldokló Budakalász az M0-s ügyében

A forgalommal együtt járó zaj- és levegőszennyezés csökkentése érdekében mindent meg kell tenni az M0 és az északi elkerülő út megépítéséért – közölte Budakalász polgármestere, összegezve Lázár János építési és közlekedési miniszternek a város éveit. 

A közelmúltban fontos kormányzati döntések születtek Budakalász élhetőségét, az átmenő forgalom csökkentését szolgáló állami közútfejlesztési beruházások elhalasztásáról, illetve a függőben lévő tervezési feladatokról – olvasható Budakalász hivatalos oldalán.

Mint írják, az északi elkerülő út megépítése és az M0 autóút 10-es útig tartó szakaszának továbbépítése régóta kiemelt közérdek, ezért a képviselő-testület egyhangú felhatalmazásával a polgármester felhívta a kormány felelős döntéshozóit az M0 következő szakaszának megtervezéséhez jelenleg hiányzó forrás biztosítására, illetve a Budakalászt északról elkerülő út kevésbé költségigényes előkészítő munkafázisainak folytatására.

Az északi elkerülőt illetően – ami Budakalász kihagyásával terelné a pilisi régióból, illetve Pomáz felől Budapest felé és vissza a közúti forgalmat – egyebek mellett jelezték, hogy az út kiviteli tervei tavaly elkészültek, a megépítésére kiírt tender is eredményesen lezárult, kizárólag a pénzügyi fedezet hiánya akadályozza a munkálatok elkezdését.

„Budakalásznak régóta megalapozott közérdeken nyugvó jogos igénye az elkerülő út megépítése.

Ezért felhívjuk a kormány felelős döntéshozóit, hogy intézkedjenek a kivitelezési előkészületek kevésbé költségigényes munkafázisainak (pl. a nyomvonal miatt érintett területek kisajátítása) folytatásról, hogy a szükséges forrás rendelkezésre állása esetén azonnal indulhasson az útépítés” – áll a Lázár János építési és közlekedési miniszternek küldött levélben.

Az M0 autóúttal kapcsolatban emlékeztetnek, hogy 2022 decemberben a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. lezárta az évek óta húzódó tervezési tendert, eredményt hirdetett és megkötötték a szerződést. A nyertes építészirodákkal kötött megállapodás csak a hazai költségvetési forrás rendelkezésre állása esetén lép hatályba. A feladatokat 49 hónap alatt kell elvégezni.

„Ez még nagyon messze van, de

ha a kormány 2023 júniusáig nem különíti el a tervek elkészítéséhez szükséges 3,999 milliárdot, a decemberben kötött megállapodás megszűnik

és minden eddigi erőfeszítés kárba vész” – írják.

„Megértjük a kormány elmúlt évben kialakult gazdasági-pénzügyi nehézségeit, de az áldatlan közlekedési állapotok miatt nem tudunk és nem is akarunk eltekinteni a korábbi hatósági határozatok és szerződéses kötelezettségek számonkérésétől és betartatásától” – fogalmazott Göbl Richárd polgármester a Lázár Jánosnak írt levélben.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×