eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Shopping online concept - Parcel or Paper cartons with a shopping cart logo in a trolley on a laptop keyboard. Shopping service on The online web. offers home delivery.
Nyitókép: Tevarak/Getty Images

A hazai webáruházakat tesztelték fogyasztóvédők – itt az eredmény

Jogszabálysértő tájékoztatókat is talált az iskolaszereket értékesítő webáruházak honlapjain a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége. A teszt több hiányosságot is feltárt, de összességében jó tapasztalatokkal zárult – értékelt a szervezet szóvivője.

Kispál Edit elmondta, hogy a fogyasztóvédelmi teszttel alapvetően azt vizsgálták, a webáruházak mennyire felelnek meg az előírásoknak. A jogszabály rengeteg tájékoztatási kötelezettséget ró az interneten árusítókra, de a vásárlók nem feltétlenül azzal kezdik a böngészést, hogy elolvassák az általános szerződési feltételeket. Ezért most a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége megtette ezt helyettük és ezek alapján megvizsgálta az iskolaszereket értékesítő webáruházakat.

Öt kiemelt szempontot vettek figyelembe, amelyekből a legfontosabb az volt, hogy a vállalkozás neve, székhelyének postai címe és egyéb elérhetősége megtalálható-e az adott weboldalon. A szóvivő szerint lehet, hogy ez furcsának tűnhet, de sajnos pont ezek az adatok szoktak hiányozni a csaló webáruházak honlapjairól.

Ezért azt tanácsolta, hogy ezeket az adatokat mindenképpen érdemes még a vásárlás előtt ellenőrizni. Azt sem árt – fűzte hozzá –, ha ellenőrizzük: a kereskedő biztosítja-e a 14 napos, indokolás nélküli elállási jogot, ugyanis a testület korábbi ellenőrzései alkalmával ezzel rendre gondok akadtak.

A mostani vizsgálatban is találtak olyan webáruházat, amely még a régi, 2014 előtti, 8 munkanapos elállási lehetőséget biztosította, szemben a már évek óta hatályos 14 nappal. Kispál Edit azonban úgy vélte, hogy ez valószínűleg csak tévedésből maradhatott a vásárlási feltételek között, és nem szándékos megtévesztésről lehetett szó.

Ellenben találtak kimondottan jogszabályba ütköző vásárlási feltételt is, nevezetesen azt, hogy csak sérülésmentes, eredeti csomagolásban lehet egy terméket visszaküldeni. Mint mondta, ez teljes képtelenség, hiszen az internetes vásárlás lényege éppen az, hogy a terméket kicsomagolhatjuk, kipróbálhatjuk és ha valami rendellenességet tapasztalunk, akkor indoklás nélkül visszaküldhetjük, a kereskedő pedig köteles a pénzt visszaadni. „Márpedig ha kibontottuk a csomagolást, akkor azt nem is tudnánk eredeti állapotában visszaküldeni” – tette hozzá Kispál Edit.

A vizsgálattal kapcsolatban a szóvivő úgy nyilatkozott, hogy a legnagyobb webáruházakat ellenőrizték. Egyszerűen beírták az internetes keresőbe azt a szót, hogy „iskolaszerek” és az első hat webes értékesítőt górcső alá vették. A fogyasztóvédelmi szakember úgy látja, hogy apróbb hibáktól eltekintve az általuk ellenőrzött cégek összességében megfeleltek a jogszabályok előírásainak.

Ahol viszont egyértelműen hibák vannak, az az online viták rendezésének platformjaival kapcsolatos tájékoztatás. Szintén szerepelnie kell a webáruház oldalain az elállással kapcsolatos nyilatkozat mintájának. „Ez is sok helyen hiányzott” – közölte Kispál Edit, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×