INFORÁDIÓ
2022. október 7. péntek
Amália

orö

agócs jános

bm

támogatás

Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke beszédet mond a roma holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, az Országos Roma Önkormányzat székházában 2020. augusztus 2-án. A világnap, amelyet 1972 óta tartanak, dátuma arra emlékeztet, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra az auschwitzi haláltáborban SS-katonák több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg.

Csőd fenyegeti az Országos Roma Önkormányzatot

Infostart

Nem kapta meg a Belügyminisztériumtól a harmadik negyedéves állami támogatást, így fizetésképtelenné válhat a szervezet.

A Belügyminisztérium nem folyósította a roma testületnek a harmadik negyedévre járó 160 millió forintos támogatást, aminek elvileg július 15-ig meg kellett volna történnie, így veszélybe kerülhet az Országos Roma Önkormányzat – írja a Népszava.

Az ORÖ elnöke az elmaradt támogatás miatt panasszal fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, remélve, hogy „a támogatás folyósítása csak a misztériumban folyamatban lévő átszervezések okán maradt el ilyen hosszú ideig”. Agócs János mindazonáltal a lapnak megjegyezte, hogy a többi nemzetiség országos önkormányzata már megkapta az esedékes összeget.

„A harmadik negyedéves támogatás folyósításának indokolatlan elmaradása az önkormányzat szakmai programjainak a megvalósításán túl

súlyosan veszélyezteti az önkormányzat hivatalában munkabérből élő alkalmazottak és azok hozzátartozóinak a mindennapi megélhetését”

– írta a szervezet a Pintér Sándornak címzett panaszlevelében.

A lap megkereste a tárcát, mely válaszában azt írta, hogy az esedékes összeg folytatására akkor kerülhet sor, amikor a „korábban kiutalt támogatás felhasználására vonatkozó részbeszámolók elfogadásra kerülnek”. Tekintettel arra, hogy

az ORÖ a „beszámolóit hiányosan adta le, hiánypótlásra volt szükség.

A hiánypótlásként benyújtott dokumentumok, illetve a támogatás jogszerű felhasználásának ellenőrzése jelenleg folyamatban van” – tette hozzá a BM.

Agócs János tájékoztatása szerint hiánypótlásra először június 21-én szólították fel őket, aminek 5 munkanapon belül eleget is tettek. Majd egy hónap múlva újabb hiánypótlási felszólítást kaptak, amit még aznap rendeztek is.

Az ÖRO elnöke azt is jelezte, szorítja őket az idő, mivel augusztus 20-ig be kell fizetniük a közüzemi számlákat és az alkalmazottak utáni járulékokat, máskülönben köztartozást halmoznak fel, így nem számíthatnak állami támogatásra. Vagyis, ha a tárca záros határidőn belül nem folyósítja a 160 millió forintot, az Országos Roma Önkormányzat fizetésképtelenné válik – tette hozzá Agócs János.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018