eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke beszédet mond a roma holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, az Országos Roma Önkormányzat székházában 2020. augusztus 2-án. A világnap, amelyet 1972 óta tartanak, dátuma arra emlékeztet, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra az auschwitzi haláltáborban SS-katonák több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Csőd fenyegeti az Országos Roma Önkormányzatot

Nem kapta meg a Belügyminisztériumtól a harmadik negyedéves állami támogatást, így fizetésképtelenné válhat a szervezet.

A Belügyminisztérium nem folyósította a roma testületnek a harmadik negyedévre járó 160 millió forintos támogatást, aminek elvileg július 15-ig meg kellett volna történnie, így veszélybe kerülhet az Országos Roma Önkormányzat – írja a Népszava.

Az ORÖ elnöke az elmaradt támogatás miatt panasszal fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, remélve, hogy „a támogatás folyósítása csak a misztériumban folyamatban lévő átszervezések okán maradt el ilyen hosszú ideig”. Agócs János mindazonáltal a lapnak megjegyezte, hogy a többi nemzetiség országos önkormányzata már megkapta az esedékes összeget.

„A harmadik negyedéves támogatás folyósításának indokolatlan elmaradása az önkormányzat szakmai programjainak a megvalósításán túl

súlyosan veszélyezteti az önkormányzat hivatalában munkabérből élő alkalmazottak és azok hozzátartozóinak a mindennapi megélhetését”

– írta a szervezet a Pintér Sándornak címzett panaszlevelében.

A lap megkereste a tárcát, mely válaszában azt írta, hogy az esedékes összeg folytatására akkor kerülhet sor, amikor a „korábban kiutalt támogatás felhasználására vonatkozó részbeszámolók elfogadásra kerülnek”. Tekintettel arra, hogy

az ORÖ a „beszámolóit hiányosan adta le, hiánypótlásra volt szükség.

A hiánypótlásként benyújtott dokumentumok, illetve a támogatás jogszerű felhasználásának ellenőrzése jelenleg folyamatban van” – tette hozzá a BM.

Agócs János tájékoztatása szerint hiánypótlásra először június 21-én szólították fel őket, aminek 5 munkanapon belül eleget is tettek. Majd egy hónap múlva újabb hiánypótlási felszólítást kaptak, amit még aznap rendeztek is.

Az ÖRO elnöke azt is jelezte, szorítja őket az idő, mivel augusztus 20-ig be kell fizetniük a közüzemi számlákat és az alkalmazottak utáni járulékokat, máskülönben köztartozást halmoznak fel, így nem számíthatnak állami támogatásra. Vagyis, ha a tárca záros határidőn belül nem folyósítja a 160 millió forintot, az Országos Roma Önkormányzat fizetésképtelenné válik – tette hozzá Agócs János.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×