eur:
393.31
usd:
367.84
bux:
67167.93
2024. április 26. péntek Ervin
Jar with freshly harvested liquid honey on the old wooden table. Selective focus.
Nyitókép: Mindstyle/Getty Images

Figyelem, visszahívták a legnagyobb forgalmazó két mézét

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elrendelte a legnagyobb belföldi mézértékesítő két újabb akácmézének a kivonását a forgalomból.

Kivonta a forgalomból a Nébih Klenáncz József A3 és A5 tételazonosítóval megjelölt akácmézét, az A3 és A5 tételazonosítóval megjelölt termékeket. Az értékesítővel szemben azért jár el a hatóság, mert nem lehet megállapítani, hogy milyen és honnan származó alapanyagok felhasználásával készültek ezek a termékek - közölte megkeresésünkre a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

Pleva György elmondta: "az érintett termelő- és csomagolócégtől a visszavont tételeknek már egész sora szerepel a jogsértés listánkon. A tavalyi évben indult eljárás kapcsán az akácmézcsomagoló tevékenységre különösen fókuszálva azt tapasztaljuk, hogy az előállított és forgalomba hozott akácméz tételek nyomonkövetési származási dokumentációi nem állnak rendelkezésre, ezért ezek jelentős élelmiszerbiztonsági kockázatot hordoznak magukban. Ezért kellett ezeket az intézkedéseket meghozni".

Mivel a vállalkozó nem nyújtotta be a nyomonkövetésre szolgáló adatokat, így csak tippelni tud a Nébih az eddigi jogsértések alapján:

akár 20 30 tonnás tételeket is jelenthetnek ezek.

A szakember közölte, többszörösen előforduló jogsértésről van szó.

"Jelen esetben még nem zárták le az eljárást, de már egy korábbi eljárásban is ugyanezt a tényállást állapítottuk meg, így mindenféleképpen Ismétlődő a jogsértés, és ezzel együtt a megfelelő mértékű szankciónövekedés is várható ebben az ügyben."

A legsúlyosabb szankciót már meghozta a hivatal és kivonat a forgalomból valamennyi, a fenti tételazonosítóval jelölt termékét, lejárati időre való tekintet nélkül. Bírságot a kivizsgálása eredményeként rendelkezésre álló adatok alapján szabnak majd ki a közeljövőben.

Pleva György hangsúlyozta: ha hasonló jellegű további jogszabálysértéseket derítenek fel, akkor akár a tevékenységtől való eltiltás is elképzelhető, akár 1, akár 3 éves időtartamra is.

A Telex emlékeztet: Klenáncz az egyik legnagyobb hazai mézeladó, termékeit a Tesco, CBA, Spar üzletek pultjain is láthatjuk, míg le nem veszik őket onnan. 2016-ban több áruházlánc megvált a vállalkozó kínai mézzel felöntött mézeitől, akkor a CBA, a Spar, az Auchan, a Metro és az Aldi is levette a polcairól a kínai mézkeverékeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×