INFORÁDIÓ
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende

országos magyar méhészeti egyesület

méhészet

méz

bross péter

Megtépázott méhállománnyal futnak neki az idei szezonnak

Megtépázott méhállománnyal futnak neki az idei szezonnak

Beindult az idei méhészeti szezon – számolt be az InfoRádiónak az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Bross Péter hozzátette, hogy ismét voltak veszteségeik, hiszen az 1,2 millió méhcsalád 20 százaléka elpusztult, további 20 százaléka pedig legyengült.

Beindult a hazai méhészeti szezon, miután országszerte nyílnak az első mézet adó méhlegelők. Ezek a repce, a hárs és az akác, utóbbi virágzása május második hetétől várható, tehát a főállású méhészek már reggeltől estig a kaptárak mögött állnak – fogalmazott Bross Péter. Kiemelte, a csapadékhiányos tél kedvezőtlenül érintette a méhlegelőket. Bár az április – a hűvös, szeles nappalai miatt – rossznak volt mondható, ha most beköszöntene a jó idő, az a következő két hétben ideális termést is eredményezhetne – tette hozzá.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke azt is közölte, hogy a mintegy 20 ezer hazai méhész körülbelül 1,2 millió méhcsaládot telelt be, amiből közel 20 százalék elpusztult, egy másik 20 százalék pedig legyengült, tehát durván 6-700 ezer méhcsalád várja a mézelési szezont.

Mint fogalmazott, a gyengülésnek több oka lehet, de elsősorban vagy a méhész szakmai hiányosságról, vagy valamilyen negatív környezeti hatásról van szó, gondolva például a permetezés miatti mérgezésre – a nagyüzemi csemegekukorica és napraforgók esetében. Bár az elpusztult méhcsaládszámot év közben a méhészek visszaállítják, ez pluszmunkával és anyagi kiadással jár – jegyezte meg.

Bross Péter tájékoztatása alapján az ágazat egyre több állami támogatást remélhet. Idén már méhcsaládonként 1000 forintot lehetett igényelni, amit május második felében utalnak a méhészeknek. Emellett egy hárommilliárdos állami program is segíti a szakmát, valamint nemrégiben került bejelentésre Nagy István agrárminiszter részéről, hogy a magyar kormány – az EU-ban elsőként – méh állatjóléti pályázatot hirdet, 10 milliárd forintos keretösszeggel.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke azt is hangsúlyozta, hogy miután a magyar méhészek természetes mézet termelnek a piacon, csak abban az esetben tudnak érvényesülni, ha fair és tisztességes magatartást folytatnak a partnereik is. Ezért az egyesület állandó jelleggel monitorozza a hazai polcokon lévő mézeket, mert a minőséghamisítás mellett – amikor nem nektáreredetű cukor van a mézben – egyre gyakoribb az eredethamisítás is.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Megtépázott méhállománnyal futnak neki az idei szezonnak
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018