eur:
389.09
usd:
363.08
bux:
67981.05
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Police light on a car of the german police
Nyitókép: fhm/Getty Images

Kék villogó: nem csak a végrehajtói kar vezetője járt tilosban

A rendőrség tavaly összesen 48 esetben folytatott szabálysértési eljárást megkülönböztető jelzés jogosulatlan használata miatt – értesült az rtl.hu.

Nem Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott vezetője volt az egyetlen, akit a rendőrség lekapcsolt jogosulatlan kék villogó használatáért – írja az rtl.hu.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a lapnak küldött tájékoztatása szerint ugyanis tavaly összesen 48 ilyen esetben folytattak szabálysértési eljárást, azaz több tucatnyian próbálták kijátszani a rendszert. A rendőrség azt nem közölte, hogy pontosan kiket büntettek meg, vagy kik ellen indult eljárás.

Csak egy szűk kör kérhet kék villogót

Az rtl.hu a többi között megjegyzi, hogy a jelenlegi szabályozás szerint kétféleképpen kaphat egy jármű megkülönböztető jelzést. Az első lehetőséggel csak bizonyos állami szervek élhetnek, esetükben nincs is szükség engedélyezési eljárásra. Ebbe a körbe tartoznak például a mentők, a terrorelhárítók, a honvédség, a rendőrség vagy a tűzoltóság, de a kedvezmény nem terjed ki az összes általuk üzemeltetett járműre, hanem csak bizonyos esetekre, így például a rendészeti vagy az egészségügyi munkák során használt kocsikra.

A másik megoldás esetében engedélyt kell kérni, de a megkülönböztető jelzésekről szóló rendelet korlátozza azon szervezetek körét, amelyek egyáltalán benyújthatnak ilyen igényt. Kérhetnek jogosultságot például:

  • az első kategóriába nem sorolható sürgősségi vér- és szervtranszplantációs, betegszállító szervek,
  • nemzetbiztonsági szolgálat,
  • a közműhibák elhárításán dolgozó szervek,
  • a Legfőbb Ügyészség.

Továbbá le kell folytatni az engedélyeztetési eljárást azoknál a büntetés-végrehajtáshoz, honvédséghez vagy adóhatósághoz tartozó járműveknél is, amelyeket nem rendészeti feladatokhoz használnak.

Az engedélykérelmet az Országos Rendőr-főkapitánysághoz vagy a tevékenység gyakorlásának helye szerint illetékes rendőr-főkapitánysághoz kell benyújtani. Ha a szervezet megfelel a jogszabályban előírt feltételeknek, akkor valószínűleg megkapja a jogosultságot, ezt pedig a járműnyilvántartásba és a forgalmi engedélybe is be kell jegyeztetni. Az igazolás legfeljebb addig érvényes, amíg a műszaki engedély.

A rendőrség tájékoztatása szerint tavaly összesen 931 olyan jármű volt forgalomban, amely kérésre kapott engedélyt kék villogó használatára.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×