eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Száz magyarnak van még esélye űrhajóssá válni - a nap hírei

Az ukrán háború elkerülése egész Európa, így Magyarország érdeke is – hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő és az Európai Tanács elnöke. A Honvédelmi Minisztériumnak van kimenekítési terve a magyar állampolgárok kijuttatásának segítésére Ukrajnából. Róna Péter az ellenzéki szövetség államfőjelöltje. A nap legfontosabb hírei február 14-én.

A háború elkerülése egész Európa, így Magyarország érdeke is – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök és az Európai Tanács elnöke, miután telefonon egyeztetett az orosz-ukrán határon kialakult válsághelyzetről. Orbán Viktor és Charles Michel megállapította, hogy a helyzet romlik, ugyanakkor egyetértettek abban, hogy folytatni kell a diplomáciai erőfeszítéseket a konfliktus békés megoldása érdekében.

Nemzetbiztonsági érdeknek nevezte a háború elkerülését a térségben a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter telefonon egyeztetett a kanadai külügyminiszterrel a kelet-európai feszült helyzetről. A magyar tárcavezető Facebook oldalán megerősítette partnerének Magyarország elkötelezettségét a diplomáciai megoldás mellett. Hozzátette, megállapodtak abban, hogy Magyarország szükség esetén kész fogadni az Ukrajna területén tartózkodó kanadai állampolgárokat.

A Honvédelmi Minisztériumnak van kimenekítési terve, amellyel segíteni tudja a magyar állampolgárok és szükség esetén más nemzetek állampolgárainak kijutását Ukrajnából – közölte a tárca a HVG-vel. Azt írták a lapnak, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a Külgazdasági és Külügyminisztérium folyamatosan közösen értékeli az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatos biztonsági kérdéseket. Vasárnap már Magyarország is az ukrajnai utazások elhalasztását javasolta állampolgárainak.

Elkészítette az orosz diplomáciai tárca a viszontválaszt Washingtonnak és a NATO-nak az orosz biztonsági garanciaigényekre adott reagálásokra. Erről az orosz külügyminiszter tájékoztatta Vlagyimir Putyint. Szergej Lavrov továbbra is elégtelennek nevezte az amerikai választ. Azt is közölte: Oroszország nem áll készen a vég nélkül tárgyalásokra az Egyesült Államokkal és a NATO-val a Moszkvát érintő kulcsfontosságú biztonsági kérdésekről, de van esély a megállapodásra.

A világ legfejletteb gazdaságú országait tömörítő G7-csoport kész újabb súlyos gazdasági szankciókat bevezetni Oroszország ellen, ha megtámadná Ukrajnát - jelentették be az országcsoport pénzügyminiszterei. A G7-ek szerint súlyos aggodalomra ad okot, hogy Oroszország haderőt vont össze az ukrán határ mentén, és ha ezt Ukrajna katonai megszállása követné, akkor annak gyors, összehangolt és erőteljes következménye lenne Oroszországra nézve.

Lengyel politikusok szerint akár egymillió menekült érkezhet Lengyelországba Ukrajna orosz megtámadása esetén. Megerősítették azt is, hogy a lengyel belügyi tárca és az önkormányzatok a menekültek befogadására készülnek. Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter kedden Moszkvában tárgyal orosz hivatali partnerével Szergej Lavrovval.

Az áprilisi magyarországi választáson szavazásra biztatta az erdélyi magyarokat a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Sepsiszentgyörgyön azt hangsúlyozta, hogy a jogszabályi és technikai feltételek adottak, és a magyar állampolgárok március 19-től reggel 6 óra és este 10 óra között mindennap leadhatják a voksukat Magyarország bukaresti, kolozsvári és csíkszeredai diplomáciai képviseletén.

Róna Péter az ellenzéki szövetség államfőjelöltje. A 79 éves jogász-közgazdász, az Oxfordi Egyetem tanára elfogadta a felkérést. Márki-Zay Péter, a hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje közölte: tisztában vannak vele, hogy a Fidesz könnyen megszavazza saját jelöltjét, Novák Katalint. Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy az államfői tisztségre is alternatívát mutasson az ellenzék.

Száz jelentkező jutott tovább a Magyar Űrhajós Programban. A jelentkezési határidő lezárásáig, január 31-ig több mint 240 érvényes pályázat érkezett. Ferencz Orsolya, űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy az első szűrön továbbjutott jelentkezők közül 86 férfi és 14 nő, akik már megkezdték az online alkalmassági tesztek kitöltését, fizikai és pszichológiai vizsgálatok, valamint szakmai felmérések várnak a jelentkezőkre, az Európai Űrügynökséggel együttműködve.

Megnyitották a forgalom előtt a kanadai-amerikai határ legfontosabb átkelőhelyét, az Ambassador-hidat, amelyet a járványügyi korlátozások miatt tiltakozók hét napon át tartottak blokád alatt. A rendőrség elszállította a torlaszt alkotó járműveket, valamint több tiltakozót őrizetbe vett, miután a bíróság jogsértőnek minőstette a híd lezárását. A magukat "szabadságkonvojnak" nevező, oltásellenes tiltakozás három hete kezdődött Ottawában

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×