eur:
392.37
usd:
365.87
bux:
66823.06
2024. április 26. péntek Ervin
Róna Péter közgazdász, az LMP programtanácsának elnöke a párt Megújuló Magyarország című programját bemutató budapesti sajtótájékoztatón 2014. március 11-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Róna Péter elárulta, miről beszél majd az Országgyűlésben

Jakab Péter, a Jobbik elnöke kereste meg először azzal, hogy legyen az ellenzék államfőjelöltje – mondta az InfoRádiónak Róna Péter. A közgazdász-jogász szerint a hivatalos felkérés vasárnap este érkezett meg, és úgy érezte, kötelessége igent mondani.

Az Egységben Magyarországért pártjai Róna Pétert jelölik köztársasági elnöknek. A 79 éves jogász-közgazdász az InfoRádiónak azt mondta: nem tudja megmagyarázni, hogy miért alakultak így a dolgok, hiszen nem volt jelen az egyeztetéseken. Őt először Jakab Péter Jobbik-elnök kereste meg a jelöléssel, egy hónappal ezelőtt, feltételes módon.

„Múltak a hetek, nem sok minden történt, és aztán még egyszer, konkrétabb módon felvetette néhány nappal ezelőtt. Én nem zárkóztam el. Úgy éreztem, ha a hat párt egybehangzóan úgy véli, hogy a választói elvárják, hogy állítsanak egy jelöltet, úgy döntenek, hogy állítanak egyet, és úgy érzik, hogy erre alkalmas vagyok, akkor nekem kötelességem ezt a feladatot ellátni” – fejtette ki, hozzátéve, hogy a formális felkérést vasárnap este kapta Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölttől.

Az Oxfordi Egyetem Blackfriars Hall tanára a jelöléséről azt mondta, hogy az előszőr a Jobbik kezdeményezése lehetett, és később kapott szélesebb támogatást.

Róna Péter jelöltként felszólalhat majd a Parlamentben az államfőválasztás napján. Beszédéről is árult el részleteket.

„Az alaptörvény a köztársasági elnökről szóló első cikkében rögzíti, hogy felelőssége, feladata a nemzet egységét képviselni és a demokráciát megvédeni. Ennek a feladatnak a részletezéséről fogok beszélni, hogy ez hogyan is áll össze” – mondta a jogász-közgazdász, aki megválasztása esetén a nemzet egységének képviseletére, a demokrácia megvédésére törekedne.

Az már korábban kiderült, hogy a kormánypártok Novák Katalint jelölik államfőnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×