eur:
390.93
usd:
366.65
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Vitézy Dávid/Facebook

Újraálmodják Budapest egyik legelavultabb vasútállomását – koncepciótervek

A Rákospalota–Újpest állomást ma szűk, nem akadálymentes peronok, hiányzó perontetők, lelakott környezet jellemzi. Itt az ideje ezen változtatni – olvasható Vitézy Dávid közösségi oldalán.

A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) a kormány megbízásából elkezdte a 71-es vasútvonal Rákospalota–Újpest–Veresegyház–Vác vasútvonal teljes felújításának tervezését, ennek a beruházásnak része Rákospalota–Újpest állomás teljes megújítása és korszerűsítése is – jelezte Facebook-posztjában Vitézy Dávid a BFK vezérigazgatója.

A bejegyzés tanulsága szerint az elmúlt hónapokban véglegesítették már a jövőben i vágányképet, miszerint két középperon fogadja majd a váci és veresegyházi vonatokat a jövőben. Ezt követően a BFK felkért három építészirodát, hogy tegyenek koncepcionális javaslatokat (lásd alább) az új Rákospalota–Újpestre.

Az RJZS koncepcióterve – a vasúti mellett kisebb városközponti, kereskedelmi funkciókat képzeltek itt el, nagyívű kapcsolatrendszerrel a két kerület között.
Vitézy Dávid/Facebook
Az RJZS koncepcióterve – a vasúti mellett kisebb városközponti, kereskedelmi funkciókat képzeltek itt el, nagyívű kapcsolatrendszerrel a két kerület között. Vitézy Dávid/Facebook

A terveket csütörtökön egyeztették a IV. és a XV. kerület főépítészeivel és a főváros szakmai stábjával, hogy a véleményeiket beépítve szülessen döntés a továbbtervezés irányairól. Tehát a végleges építészeti tervek még változni fognak, a látványtervek még koncepcionális szintűek – jegyzi meg a BFK vezérigazgatója.

A Sporaarchitects koncepcióterve – karakteres építészeti megoldásokkal, a mai vasútmenti rozsdaövezetekben városközponti típusú fejlődés lehetőségét is felvillantva.
Vitézy Dávid/Facebook
A Sporaarchitects koncepcióterve – karakteres építészeti megoldásokkal, a mai vasútmenti rozsdaövezetekben városközponti típusú fejlődés lehetőségét is felvillantva. Vitézy Dávid/Facebook

Ami viszont biztos, Rákospalota–Újpesten:

  • A mai szűk peronok helyét tágas, akadálymentes, fedett, korszerű középperonok veszik át.
  • A peronok megközelítése teljesen akadálymentes lesz.
  • A történeti állomásépület megmarad és megújul.
  • A peronok déli irányba tolódnak el, északi kijáratuk lesz a mai állomásépület környékén, déli végük közelebb kerülnek az Árpád úti felüljáróhoz, ahol úgy gyalogos és kerékpáros aluljáró kötné össze Újpestet Rákospalotával.
  • A vasút menti közterületek megújulnak.
  • Épülnek új B+R kerékpártárolók és szeretnének P+R parkolót is, bár ebben még nincs egyetértés az önkormányzatokkal.
  • Az M3-as metró északi meghosszabbításának BKK által készített terveivel illesztik az elképzeléseket.

Vitézy Dávid hozzáteszi, hogy a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiában rögzített cél az, hogy Rákospalota–Újpestről óránként 8-10 vonat induljon a Nyugatiba a 70-es és 71-es vonalak fejlesztése nyomán.

A Paragram koncepcióterve – új déli aluljáróval, mely az M3-as metró jövőben tervezett állomásához is csatlakozhat, illetve új kerékpáros-gyalogos átjáró is létesülhet.
Vitézy Dávid/Facebook
A Paragram koncepcióterve – új déli aluljáróval, mely az M3-as metró jövőben tervezett állomásához is csatlakozhat, illetve új kerékpáros-gyalogos átjáró is létesülhet. Vitézy Dávid/Facebook

Milyen konkrét eredmények várhatók a veresegyházi vonalon?

  • Sűrűbb, a városi közlekedés járatsűrűséget idéző, negyedórás járatkövetés a vonal belső szakaszán, ehhez szükséges kétvágányúsítás szakaszosan.
  • Ahol a pálya geometriai adottságai megengedik, 100–120 km/óra sebesség.
  • Felújított, akadálymentesített megállók, állomások.
  • A jelenleginél több P+R autóparkoló, B+R kerékpártároló.
  • Rákospalota–Újpest állomás korszerűsítése.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×