INFORÁDIÓ
2022. december 5. hétfő
Vilma

e-autó

elektromos töltő

ingatlan

parkolóhely

Új kötelezettséget kapnak a társasházak, néhány autós örülni fog

Új kötelezettséget kapnak a társasházak, néhány autós örülni fog

Infostart

Kötelező lett villanyautó-töltőt telepíteni, vagy a későbbi töltőtelepítést előkészíteni minden új építésű (vagy felújított) épületben. Régi épületekben csak 3 év múlva kell töltőt telepíteni.

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló rendelet január elsejétől hatályos módosítása előírja a meglévő, illetve az új építésű vagy jelentős (az épület elektromos infrastruktúrájára is kiterjedő) felújítás alá vont épületekhez tartozó parkolóhelyek elektromosautó-töltővel felszerelésének, vagy a töltő későbbi kiépítését lehetővé tevő elektromos csatlakozást biztosító létesítmény kiépítésének kötelezettségét – írja a villanyautosok.hu.

A rendelet melléklete pontosan meghatározza, hogy mely épületek esetén kell töltőpontot kiépíteni, illetve hány parkoló esetén kell előkészíteni a töltőpont későbbi kiépítését.

Új építés vagy az elektromos infrastruktúrát is érintő jelentős felújítás esetén a nem lakáscélú épületek esetében tíz parkolóheyenként kell egy elektromos töltőpontot kialakítani, továbbá minden ötödik parkolóhelyen a töltőpont későbbi kiépítését lehetővé tevő elektromos csatlakozást biztosító létesítményt.

Lakóépületek esetén, ha tíznél több parkolóhellyel rendelkezik, kötelező kiépíteni minden parkolóhelyen a töltőpont későbbi kiépítését lehetővé tevő elektromos csatlakozást biztosító létesítményt.

Meglévő épületek esetén a nem lakáscélú, legalább 20 parkolóhellyel rendelkező épületeknél 2025. január 1-jétől legalább egy elektromos töltőpontot kell telepíteni. A már meglévő társasházak parkolóira tehát nincs semmilyen kötelezettség, továbbra is a lakóközösség jóindulatán múlik, hogy valaki zökkenőmenthesen tölthesse elektromos autóját a saját parkolóhelyén.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018