eur:
393.66
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Élelmiszerárstopról döntött a kormány - a nap hírei

Februártól korlátozza egyes élelmiszerek árát a kormány. Az elmúlt 24 órában 7883 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, 67 beteg halt meg a kór szövődményeiben. A választásra jogosultaknak február 11-éig kell kézhez kapniuk a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést. A nap legfontosabb hírei január 12-én.

Februártól korlátozza egyes élelmiszerek árát a kormány - jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor a közösségi oldalán közzétett videóban közölte, hogy 6 termék esetében az árakat vissza kell vinni az október 15-i szintre. A döntés a kristálycukrot, búzafinomlisztet, napraforgó olajat, sertéscombot, a csirkemellet és a 2,8 százalékos tejet érinti.

Az elmúlt 24 órában 7.883 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, 67 beteg halt meg a kór szövődményeiben. Az aktív fertőzöttek száma 119 ezerre nőtt. Jelenleg 2.758 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 257-en vannak lélegeztetőgépen.

Legkorábban 2030-ban kerülhetnek nyilvánosságra a koronavírus elleni védekezést koordináló operatív törzs üléseinek dokumentumai, azok ugyanis tíz évig titkosak. A hvg.hu fordult közérdekű adatigényléssel a testülethez. Lakatos Tibor rendőr dandártábornok, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője azzal az indokkal tagadta meg az ülésekről készült dokumentumok megismerését, hogy az információszabadságról szóló törvény szerint minden döntés-előkészítőnek minősíthető adat alapvetően tíz évig nem nyilvános.

A választásra jogosultaknak február 11-éig kell kézhez kapniuk a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést, miután az államfő április 3-ára kiírta a szavazást. A kampány a választást megelőző 50. napon, azaz február 12-én indul.

Áprilisban már a négy évvel ezelőttinél több, 146 helyszínen szavazhatnak a külföldön tartózkodó magyarok. A 2018-as parlamenti választások óta 29 új külképviselet nyílt, míg egy, a Tripoliban működő időközben bezárt. Az új helyszínek között van egyebek mellett a szlovákiai Besztercebánya, az ausztriai Insbruck, az amerikai Houston és Miami, a kanadai Montreal és Vancouver, és a kínai Kuangcsou is.

Sztrájkot szerveznek a mozdonyvezetők. A Mozdonyvezetők Szakszervezete közleményében azt írja: nem fogadják el a múlt évi nulla százalékos béremelés és az elszabadult infláció miatti súlyos reálkereset veszteséget. Közben a MÁV csoport arra hívta fel a figyelmet, hogy a hároméves bérmegállapodásnak megfelelően január 1-jétől társaságainál 10 százalékkal nőttek az alapbérek.

Idén teljessé válik a kormányablakok hálózata, és hamarosan elindul az online chates ügyintézés is – mondta a területi közigazgatásért felelős államtitkár. György István közölte, hogy a hamarosan induló online chates ügyintézés révén az ügyfelek már otthonról léphetnek majd kapcsolatba a közigazgatással.

A magyarországi gáztárolók összesített töltöttségi szintje 45 százalékon áll – közölte az Energiahivatal. A hatóság közleménye szerint az újév első hét napjának szokásosnál enyhébb időjárása mellett az utóbbi 5 év átlagánál mintegy 30 százalékkal kevesebb gáz fogyott. A hivatal azt írta: a 45 százalékos töltöttség azt jelenti, hogy még tartósan hideg idő esetén is lesz elegendő gáz Magyarországon.

Srí Lankán megkezdődik a dél-ázsiai térség valaha volt legnagyobb magyar útépítési projektje – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Colombóban. Szijjártó Péter elmondta: a Betonútépítő Zrt. két nagy felüljárót épít a főváros közelében.

Afrikába utazik a köztársasági elnök. Áder János Ghánában és Kenyában hivatalos találkozók után magyar vonatkozású projekteket keres fel.

Január 29-én választhat új elnököt a Magyar Olimpiai Bizottság - erről döntött az elnökség. Kulcsár Krisztián a maga ellen kezdeményezett bizalmatlansági szavazás elvesztését követően mondott le január 31-i hatállyal az elnöki tisztségről. Az elnöki pályázati felhívásra jövő szerdáig lehet majd kandidálni.

Jóváhagyta a szlovák kormány az Egyesült Államokkal kötendő védelmi együttműködési egyezményt. A tíz évre szóló, majd ezt követően automatikusan megújítható egyezmény egyebek mellett lehetővé tenné, hogy az Egyesült Államok térítésmentesen használja az ország két legjelentősebb katonai repterét, katonai támaszpontokat hozzon létre és hadászati eszközöket telepítsen az ország területén.

Pozitív jelként értékelte a NATO főtitkára, hogy Oroszország hajlandó elkötelezni magát a párbeszéd mellett az ukrán határon kialakult feszültségről és az európai biztonsági helyzetről. Az orosz külügyminisztérium szerint viszont elfogadhatatlan kockázatokat foglal magába a NATO esetleges bővítése, és ezekkel Oroszország szembe fog szállni.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×