INFORÁDIÓ
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia

ellenzéki előválasztás

magyar györgy

blog

Magyar György ügyvéd, független főpolgármester-jelölt sajtótájékoztatón beszél Budapesten 2014. szeptember 29-én. A tájékoztatón Falus Ferenc, az MSZP, a DK és az Együtt-PM közös főpolgármester-jelöltje bejelentette visszalépését, valamint Magyar György bejelentette, hogy visszalép Bokros Lajosnak, a Modern Magyarország Mozgalom főpolgármester-jelöltjének javára.

Magyar György csalódott, Karácsony Gergelyt hibáztatja

Infostart

Mi nem így képzeltük el az előválasztást - írja blogján Magyar György ügyvéd.

Vasárnap reggel rendben kezdődhetett meg az ellenzéki előválasztás második fordulója, ami viszont az utóbbi napokban folyt, az szerintünk megcsúfolása az eredeti gondolatunknak - így fogalmaz legfrissebb blogbejegyzésében Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke.

A szavazólapokat már kinyomtatták, így senki se lepődjön meg azon, hogy az íveken a DK-s Dobrev Klára és a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatta Márki-Zay Péter mellett Karácsony Gergely neve is ott van.

Ennek oka, hogy Karácsony – aki mögött az LMP, az MSZP és Párbeszéd állt –, pénteken jelentette be a visszalépési szándékát, és a továbbiakban Márki-Zay Pétert támogatja. Így nincs más megoldás, mint hogy egyenként kell törölni a nyomtatványokról a budapesti főpolgármestert.

Egyelőre nemigen tudni, hogy Karácsony pénteki visszalépése milyen hatással lesz az előválasztási aktivitásra - írja az ügyvéd.

Így folytatja: magam elképzelhetőnek tartom, hogy a budapesti főpolgármester kiszállásának olyan üzenete lesz az ellenzéki szavazók egy részének, hogy minek a második körben elmenni előválasztani, mert az egyszerű, hétköznapi polgárok úgysem tudják befolyásolni az eseményeket, a közélet alakulásáról valójában továbbra is főleg a politikusok döntenek.

Ezért jobban örültem volna annak, ha a második előválasztási fordulóban mindhárman megmérettetik magukat.

Nem tudom szó nélkül hagyni, ha most az előválasztásnak, mint az ellenzék 2010 óta legígéretesebb politikai innovációjának hitelességét bárki aláássa. Magam is egyike voltam azoknak, akik az ellenzéki összefogás mellett érveltek, ami megvalósulni látszott, de eszünkbe sem jutott, hogy homok kerülhet a gondosan kimunkált gépezetbe.

A budapesti főpolgármester visszalépése ugyanis magának az előválasztás ethoszának nem tesz jót, és ez a választót nem fel-, hanem inkább leértékeli.

Az egyik szemem így sír, a másik nevet. Civilként, de a közéleti kérdések iránt fogékony értelmiségiként egyike voltam azoknak, akik az ellenzéki összefogás mellett érveltek, és azt javasoltuk, hogy 2022 tavaszán az egyéni választókerületekben a Fidesz ellen – egy előválasztás alapján – csak egyetlen jelöltet indítsanak, és a lehetséges miniszterelnök-jelölt személyéről is a polgárok döntsenek hasonló módon. Az ötletünk végül megvalósult, ami jó hír. A 106 egyéni körzetben megvannak az indulók, és a személyüket az együttműködésben érintett hat párt tudomásul vette.

Ami viszont az utóbbi napokban folyt, az szerintem megcsúfolása az eredeti gondolatunknak.

Mi úgy véltük, hogy az érintett politikai szervezetek által konszenzussal elfogadott rendszer működni fog, ám csalatkoztunk. Pedig a játékszabályok világosak voltak: a miniszterelnökjelölt-jelöltek kiválasztása kapcsán két fordulót tartanak, ha az első körben senki nem szerzi meg a szavazatok több mint ötven százalékát. A megállapodás szerint az a három politikus mehetett volna tovább, aki megkapja a voksok legalább 15 százalékát.

Az utóbbi napok eseményeinek tükrében – bár a pártoktól független Civil Választási Bizottság vezetőjeként senki feje felett nem akarok pálcát törni – felvetődik bennem: az ígéretes hatpárti összefogást nem veszélyeztetik-e személyes ambíciók? Karácsony visszalépése kétségkívül legitim döntés, mindazonáltal úgy vélem, szerencsésebb lett volna betartani az eredeti játékszabályokat, és a választók bölcsességében bízni, akik jutalmazni, de büntetni is tudnak. Mi nem így képzeltük el az előválasztást, mert számunkra a közbeszéd jó értelemben vett tematizálása, a választók mozgósítása és a jelöltek legitimálása volt a legfontosabb cél.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018