eur:
389.21
usd:
358.97
bux:
68210.01
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Child with runny nose. Mother helping to blow kids nose with paper tissue. Seasonal sickness.
Nyitókép: Kyryl Gorlov/Getty Images

Hiába feszültek a szülők, a szakértő azt kéri, minden "tünetes" gyerek maradjon otthon

Rengeteg a beteg gyerek, a koronavírus mellett rengeteg légúti vírus is fertőz, hamarosan pedig az influenzaszezon is kezdődik. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt tanácsolja a szülőknek, hogy a járvány miatt még enyhe tünetekkel is maradjon otthon a gyerek.

Nagyüzem van a gyermekorvosi rendelőkben, praxisonként akár napi 100 gyereket is fogadnak.

„Nagyon sokféle vírus van most a levegőben” – fogalmazott az InfoRádiónak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Havasi Katalin elmondása szerint míg tavaly a járványügyi intézkedések miatt elmaradtak a szokásos tavaszi és őszi vírusfertőzések, most sokkal erősebben támadnak a kórokozók.

Egyszerre jelentek meg a közösségekben a náthás, a lázas és a hasmenéses gyerekek, ráadásul tovább „színezi a képet”, hogy maga a koronavírus is egyre jobban terjed az országban – tette hozzá.

„Ha még hozzáadjuk az allergiás betegség szezonját, akkor valóban azt a végeredményt látjuk, hogy szinte minden osztályban, óvodai csoportban vannak hiányzók, de van, ahol akár az osztály, a csoport fele is hiányzik egyszerre” – fogalmazott.

Hamarosan pedig az influenzaszezon is indul. A helyzetet nehezíti, hogy az említett betegségek tünetei nagyon hasonlóak a koronavíruséhoz. Így a gyermekorvosoknak már készül a protokoll, hogy mi alapján küldjék tesztre a gyerekeket – ismertette Havasi Katalin. A szakember szerint ha valaki találkozott koronavírusos beteggel, ha a környezetében többen lettek egyszerre betegek, mindenképpen érdemes tesztelni, hiszen akár a család összes tagja viheti tovább a fertőzést.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke hangsúlyozta, hogy már egy egyszerű orrfolyás is lehet a Covid tünete, így

fontos, hogy a gyerekeket még enyhe panaszokkal se vigyék közösségbe.

A delta variáns miatt az orrgaratban kialakuló csíraszám ugyanis többszöröse a korábbiaknak, ennél fogva sokkal fertőzőbb lehet a beteg – magyarázta. Bár korábban szó volt arról, hogy talán a kisgyerekek nem is nagyon fertőznek, ebben az esetben nem így van.

Havasi Katalin szerint különösen fontos, hogy a koronavírus fertőzésének veszélye miatt a szülők először telefonon keressék fel a gyerekorvost. A szakemberek, amit lehet igyekeznek telemedicína útján diagnosztizálni, ha ez nem lehetséges, akkor a beteg időpontot kap, így látják el a bonyolultabb eseteket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×