eur:
394.07
usd:
365.23
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Child with runny nose. Mother helping to blow kids nose with paper tissue. Seasonal sickness.
Nyitókép: Kyryl Gorlov/Getty Images

Hiába feszültek a szülők, a szakértő azt kéri, minden "tünetes" gyerek maradjon otthon

Rengeteg a beteg gyerek, a koronavírus mellett rengeteg légúti vírus is fertőz, hamarosan pedig az influenzaszezon is kezdődik. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt tanácsolja a szülőknek, hogy a járvány miatt még enyhe tünetekkel is maradjon otthon a gyerek.

Nagyüzem van a gyermekorvosi rendelőkben, praxisonként akár napi 100 gyereket is fogadnak.

„Nagyon sokféle vírus van most a levegőben” – fogalmazott az InfoRádiónak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Havasi Katalin elmondása szerint míg tavaly a járványügyi intézkedések miatt elmaradtak a szokásos tavaszi és őszi vírusfertőzések, most sokkal erősebben támadnak a kórokozók.

Egyszerre jelentek meg a közösségekben a náthás, a lázas és a hasmenéses gyerekek, ráadásul tovább „színezi a képet”, hogy maga a koronavírus is egyre jobban terjed az országban – tette hozzá.

„Ha még hozzáadjuk az allergiás betegség szezonját, akkor valóban azt a végeredményt látjuk, hogy szinte minden osztályban, óvodai csoportban vannak hiányzók, de van, ahol akár az osztály, a csoport fele is hiányzik egyszerre” – fogalmazott.

Hamarosan pedig az influenzaszezon is indul. A helyzetet nehezíti, hogy az említett betegségek tünetei nagyon hasonlóak a koronavíruséhoz. Így a gyermekorvosoknak már készül a protokoll, hogy mi alapján küldjék tesztre a gyerekeket – ismertette Havasi Katalin. A szakember szerint ha valaki találkozott koronavírusos beteggel, ha a környezetében többen lettek egyszerre betegek, mindenképpen érdemes tesztelni, hiszen akár a család összes tagja viheti tovább a fertőzést.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke hangsúlyozta, hogy már egy egyszerű orrfolyás is lehet a Covid tünete, így

fontos, hogy a gyerekeket még enyhe panaszokkal se vigyék közösségbe.

A delta variáns miatt az orrgaratban kialakuló csíraszám ugyanis többszöröse a korábbiaknak, ennél fogva sokkal fertőzőbb lehet a beteg – magyarázta. Bár korábban szó volt arról, hogy talán a kisgyerekek nem is nagyon fertőznek, ebben az esetben nem így van.

Havasi Katalin szerint különösen fontos, hogy a koronavírus fertőzésének veszélye miatt a szülők először telefonon keressék fel a gyerekorvost. A szakemberek, amit lehet igyekeznek telemedicína útján diagnosztizálni, ha ez nem lehetséges, akkor a beteg időpontot kap, így látják el a bonyolultabb eseteket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×