eur:
394.96
usd:
363.26
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Child with runny nose. Mother helping to blow kids nose with paper tissue. Seasonal sickness.
Nyitókép: Kyryl Gorlov/Getty Images

Hiába feszültek a szülők, a szakértő azt kéri, minden "tünetes" gyerek maradjon otthon

Rengeteg a beteg gyerek, a koronavírus mellett rengeteg légúti vírus is fertőz, hamarosan pedig az influenzaszezon is kezdődik. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt tanácsolja a szülőknek, hogy a járvány miatt még enyhe tünetekkel is maradjon otthon a gyerek.

Nagyüzem van a gyermekorvosi rendelőkben, praxisonként akár napi 100 gyereket is fogadnak.

„Nagyon sokféle vírus van most a levegőben” – fogalmazott az InfoRádiónak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Havasi Katalin elmondása szerint míg tavaly a járványügyi intézkedések miatt elmaradtak a szokásos tavaszi és őszi vírusfertőzések, most sokkal erősebben támadnak a kórokozók.

Egyszerre jelentek meg a közösségekben a náthás, a lázas és a hasmenéses gyerekek, ráadásul tovább „színezi a képet”, hogy maga a koronavírus is egyre jobban terjed az országban – tette hozzá.

„Ha még hozzáadjuk az allergiás betegség szezonját, akkor valóban azt a végeredményt látjuk, hogy szinte minden osztályban, óvodai csoportban vannak hiányzók, de van, ahol akár az osztály, a csoport fele is hiányzik egyszerre” – fogalmazott.

Hamarosan pedig az influenzaszezon is indul. A helyzetet nehezíti, hogy az említett betegségek tünetei nagyon hasonlóak a koronavíruséhoz. Így a gyermekorvosoknak már készül a protokoll, hogy mi alapján küldjék tesztre a gyerekeket – ismertette Havasi Katalin. A szakember szerint ha valaki találkozott koronavírusos beteggel, ha a környezetében többen lettek egyszerre betegek, mindenképpen érdemes tesztelni, hiszen akár a család összes tagja viheti tovább a fertőzést.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke hangsúlyozta, hogy már egy egyszerű orrfolyás is lehet a Covid tünete, így

fontos, hogy a gyerekeket még enyhe panaszokkal se vigyék közösségbe.

A delta variáns miatt az orrgaratban kialakuló csíraszám ugyanis többszöröse a korábbiaknak, ennél fogva sokkal fertőzőbb lehet a beteg – magyarázta. Bár korábban szó volt arról, hogy talán a kisgyerekek nem is nagyon fertőznek, ebben az esetben nem így van.

Havasi Katalin szerint különösen fontos, hogy a koronavírus fertőzésének veszélye miatt a szülők először telefonon keressék fel a gyerekorvost. A szakemberek, amit lehet igyekeznek telemedicína útján diagnosztizálni, ha ez nem lehetséges, akkor a beteg időpontot kap, így látják el a bonyolultabb eseteket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×