eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az SPD és a CDU/CSU is kormányt alakítana Németországban a választások után - a nap hírei

Minden új templomot bástyának tart a nemzet szabadságáért és nagyságáért folyó küzdelemben Orbán Viktor kormányfő. Hétfőn kezdődik a negyedszázados közúti közlekedési környezetvédelmi akció.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD), valamint a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége is kormányalakításra készül Németországban, és mindkét politikai erő legkésőbb karácsonyra lezárná a folyamatot. Erről beszéltek a pártok vezetői vasárnap este, a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után. A ZDF országos köztelevízió által szervezett pártvezetői fórumon Olaf Scholz SPD-s kancellárjelölt és a CDU/CSU jelöltje, Armin Laschet egyaránt megerősítette, hogy a következő szövetségi kormány vezetője akar lenni, és nem kívánja folytatni a nagykoalíciót, a CDU/CSU és az SPD 2013-ban kezdett közös kormányzását. Mindketten a Zöldekkel és a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) kívánnak együttműködni. Végleges hivatalos eredmény hétfőre várható.

Minden új templomot bástyának tart a nemzet szabadságáért és nagyságáért folyó küzdelemben a miniszterelnök. Orbán Viktor a pesterzsébeti református Összetartozás-templom felszentelésén úgy vélte: a magyarok csak keresztényként maradhatnak meg. A kormányfő az ünnepi istentiszteleten köszöntőjében úgy fogalmazott: a magyarok ezer éve templomépítő nemzet és Szent István idején ezt még sokan elmondhatták magukról, de ma nem egyre több, hanem egyre kevesebb templomépítő nemzet van Európában.

A családnak nincs alternatívája és a demográfiai problémákkal foglalkozni kell – így értékelte a pénteken zárult IV. Budapesti Demográfiai Csúcsot a területért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin a Kossuth rádióban nagy dolognak nevezte, hogy a konferencián résztvevő állam- és kormányfők kiemelten fontosnak nevezték a családok támogatását. Hozzátette: emellett 8 európai uniós országgal miniszteri szintű megállapodást is kötöttek, amely arról szól, hogy az uniós javaslatoknál együtt képviselik a családközpontú értékeket.

Elutasítás helyett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson tapasztalt szelíd egységet szorgalmazott Rómában az esztergom-budapesti érsek. Erdő Péter bíboros, prímás, a vértanú Szent Istvánról elnevezett bazilikában mutatott be misét. Az egyházi vezető a napi evangéliumi szakaszhoz fűzött homíliájában a krisztusi közösségről beszélt. Úgy vélte: bátran ki kell mondani, hogy Krisztus egyháza nem zárható földi határok közé.

Az ember és a természet szempontjából is legitimnek nevezte a vadászatot a miniszterelnök-helyettes a Vadászati és Természeti Világkiállításon. Semjén Zsolt a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács közgyűlésének megnyitóján a Hungexpón úgy fogalmazott: a vadászat még nem volt olyan kihívás előtt, mint most, amikor megkérdőjelezik a vadászat jogosságát. A politikus kiemelte, sem agrárium, sem erdőgazdálkodás, sem valódi természetvédelem nem létezik fenntartható vadászat nélkül.

Még 400 ezer 60 évnél idősebb ember nem oltatta be magát, pedig a koronavírus ellen beoltottak sokkal kisebb eséllyel betegednek meg, illetve sokkal enyhébbek a tüneteik - mondta Rusvai Miklós virológus az M1-en. A szakember szerint a jelenlegi adatok nagyjából megegyeznek az egy évvel ezelőttiekkel, de a kórházban ápoltak, a lélegeztetőgépen lévők és az elhunytak között alacsony az oltottak száma.

Hétfőn kezdődik a negyedszázados közúti közlekedési környezetvédelmi akció. A szakemberek péntekig a fővárosban és 3 nagyvárosban csaknem 700 közúti méréssel ellenőrzik a gépkocsik környezetvédelmi állapotát. Az akcióban a járművek esetleges problémáira hívják fel a figyelmet, az erősen szennyező autókat pedig időszakos vizsgálatra rendelhetik be. A közlekedés a hazai üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért felel, ezért a kormány azt a célt tűzte ki, hogy 2050-re klímasemlegessé teszi az országot.

Átmenetileg enyhíti a külföldi kamionsofőrök vízumszabályait a brit kormány. A sofőrhiány már a lakossági élelmiszer- és üzemanyagellátásban is fennakadásokat okoz. A munkavállalási feltételek könnyítése mindössze néhány ezer jelentkezőre terjed ki és csak karácsonyig lesz érvényben. A szakmai szervezetek elégtelennek minősítették az intézkedést.

Megkezdődhet hétfőn a tanév Koszovóban, miután az oktatásban dolgozók nyolcvan százalékát beoltották a koronavírus ellen. Korábban a rossz járványmutatók miatt halasztották el a tanév kezdetét szeptember elejéről a hónap végére. Akkor az ország vezetése azt közölte, ha meglesz a kellő arányú beoltott tanár, szeptember 27-én jelenléti oktatással kezdődhet meg a tanév.

Újra megnyitották a vulkáni hamu miatt lezárt kanári-szigeteki La Palma repülőterét. A sziget déli részén lévő Cumbre Vieja vulkán ötven év után egy hete tört ki újra. A lávafolyam 420 házat döntött romba. Több mint hatezer embert kellett evakuálni. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány keddi ülésén katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánítja La Palmát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×