eur:
393.68
usd:
369.16
bux:
65744.53
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: boon.hu/Sátoraljaújhely polgármesteri hivatal

Függőhíd épülhet Magyarországon - fotó

Gyalogosok használhatják majd a látványos átkelőt.

Sátoraljaújhely két hegycsúcsa között létesülhet függőhíd, a pályáztatásról már 2017 óta lehetett hallani. Az uniós közbeszerzési közlönyben (TED) most megjelent hirdetmény alapján meg is született a döntés a nyertes kivitelező tekintetében - írta a Magyar Építők. A Szárhegy és a Várhegy közötti kötélhíd megépítése a Graboplan Industrie Kft. feladata lesz, amely több mint 4 milliárd forintból valósíthatja meg a gyalogos létesítményt.

A vállalkozó szellemű turisták a Várhegyen és a Szár-hegyen kiépülő, illetve már meglévő utakhoz és sétányhoz kapcsolódó turistaösvényekről érhetik el a függőhidat a Zemplén Kalandpark nyitvatartási idején belül, belépőjegy ellenében. Beléptető kapukon való áthaladás után mehetnek végig a mozgás- és rezgésérzékeny szerkezeten.

A 700 méter hosszú függőhíd két idegenforgalmi szempontból is népszerű emlékhelyet köt majd össze: a Szár-hegyen látható Magyar Kálváriát, amelynek stációi a trianoni békediktátum során elcsatolt városok neveinek állítanak emléket, valamint a Várhegyen éppen feltárás és turisztikai fejlesztés alatt álló sátoraljaújhelyi várat.

A polgármester a boon.hu-nak azt mondta, a megépülő létesítmény hasznát nem csupán városuk, hanem Tokaj-Hegyalja mind a 27 települése, valamint a zempléni Hegyköz is látja majd, ugyanis évente egymillió turista idelátogatásával számolnak.

  • Korszerű és tartós anyagok felhasználásával épül meg a függőhíd, de a kötélszerkezet erőjátékát jól megmutató és a hagyományos módon készített kötélhidak (pl.: inka kötélhidak) megjelenését imitáló kialakítással. A híd kinézetének megválasztásakor kerülték a látványt befolyásoló függesztő elemek alkalmazását.
  • A parabola alakú hídon a legmeredekebb szakaszok (maximum megközelítőleg 15 százalékosos meredekséggel) a hídfőknél alakulnak ki, a híd középső, több száz méter hosszú szakaszán pedig egy kellemesen járható, közel vízszintes szakasz adódik.
  • Az acélszerkezet beépítése és szerelése – kötélelemek nélkül - minimum 140 tonnát tesz ki.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×