eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Komoly hiány van a magyar patikákban több tömeggyógyszerből is

Tartós gyártási, szállítási gondok, alapanyaghiány következtében elérhetetlenné is váltak egyes szerek hosszabb-rövidebb időre, a pandémia alatt több gyógyszer hiánycikk lett.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatbázisa alapján 23 091 törzskönyvezett gyógyszerkészítmény van, aminek a 5,7 százaléka a hiánylistán szereplő 1323 tétel. Tavaly júniusban még 1483 termék szerepelt az adatbázisban, idén januárban már 1367 termék, a csökkenő tendencia folytatódott – írja a Pénzcentrum.

A termékhiány-lista azért is ad kevés információt önmagában a hazai hiányállapotról, mert nem mindegy, milyen gyógyszer lesz hiánycikk. Ha egy olyan szer válik hiánycikké, amelyet nem lehet helyettesíteni akkor kezdődnek a gondok, mert szerencsés esetben van helyettesítő készítmény, így akár már a gyógyszertárban orvosolhatjuk a problémát. Az is fontos kérdés, hogy mi az alkalmazási területe a hiánycikké vált gyógyszernek, fenyeget-e közvetlen életveszély.

Jelenleg az 1323 termékhiányból 279 olyan gyógyszerkészítmény van a listában, amely március 11., a veszélyhelyzet kihirdetése óta hiánycikk. Vannak közöttük nyugtatók, forró italporok, C-vitamin készítmények, pezsgőtabletták, allergiagyógyszerek, fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók.

Hatóanyag vagy más alapanyag ellátási probléma miatt jelenleg 42 termék hiánycikk, a megnövekedett igény miatt pedig 30 gyógyszer nem kapható. 36 készítmény esetén szállítási vagy raktározási gondok okozzák a hiányt, gyártási gond pedig 298 esetben áll fenn. Vannak olyan készítmények is, amelyek "adminisztratív okokból" kifolyólag nem kaphatók: a legtöbb esetben piaci megfontolások állnak a háttérben, 884 terméknél. Ez gyakran jelenti azt, hogy nincs igény egy bizonyos kiszerelésre a gyógyszerből, ezért a gyártó leállítja a forgalmazást. 785 esetben elérhető ugyanaz a termék más kiszerelésben, vagy másik azonos hatóanyagú termék, ugyanolyan vagy hasonló kiszerelésben. A többi esetben van csak szükség kontingensre, egyedi importra, vagy helyettesítő termékre.

A teljes listából 136 termék esetén engedélyeztek kontingens vagy egyedi import behozatalt – ez több mint a termékek 10 százaléka.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×