eur:
393.88
usd:
364.83
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Nyugati pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón 2020. május 5-én. Május 8-án megkezdődik a pályaudvar felújítása, a hét hónapig tartó munkálatok alatt az utascsarnok zárva tart. A fejlesztés részeként több mint 8200 négyzetméteren rekonstruálják a tetőszerkezetet, megújul a vágánycsarnokban található felsővezeték-hálózat és az utastájékoztatási rendszert is modernizálják.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Budai egyszülős központ létrehozását sürgeti Fürjes Balázs

Mint írta, ő maga is jól ismeri az egyszülős létet és a mozaikcsaládok életét.

Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, izgalmas találkozója volt a héten Novák Katalin családügyi miniszterrel és Nagy Annával, az Egyszülős Központ vezetőjével, aki az Egyedülálló Szülők Klubját is működteti. Beszélgettek arról a körülbelül háromszázezer édesanyáról és édesapáról, akik egyedülálló szülőként nevelik gyermekeiket. És persze az ő félmillió gyerekükről, akiknek sokszor sokkal nehezebben indul az életük, mint azoknak a társaiknak, akik két szülővel nőnek fel.

A politikus kifejtette, "két nagyobbik gyermekemet 7 évig fele időben egyedül neveltem én is. (A másik felében meg az édesanyjuk.)" Jól tudja ezért, milyen az egyszülős lét, milyen, amikor nehéz összeegyeztetni a hétköznapok vagy a váratlan események miatt a munkát és a gyereknevelést. "Aztán feleségemmel 5 éve összeházasodtunk, nyáron egyéves lesz a kisfiunk, a nagyok továbbra is sokat vannak velünk is, úgyhogy ismerjük a mozaikcsalád örömeit, szépségeit és nehézségeit is."

Mint írta, a megbeszélésen számba vették az egyszülős családok segítését meghatározó kormányzati-önkormányzati cselekvés alapelveit:

  • Az egyszülős családokban felnövő gyermekek pontosan ugyanolyan értékesek, mint azok, akiket két szülő nevel. Törekednünk kell arra, hogy ugyanolyan eséllyel induljanak az életben, mint azok a gyerekek, akik két szülővel élnek!
  • A gyermeküket egyedül nevelőknek és az egy szülővel felnövő gyerekeknek egyenlő megbecsülés jár a közbeszédben is. Nem helyes olyan valótlan és bántó kifejezéseket használni, mint például a „csonka család”!
  • Nagyon fontos, hogy a nők ne féljenek azért gyereket vállalni, mert tartaniuk kell attól, hogy ha egyedül maradnak, túl nehéz lesz a család helyzete. Ebben az államnak van tennivalója!
  • Annak, aki egyedül neveli gyerekét, gyerekeit és munkát is vállal, igazi túlélőnek és megoldóművésznek kell lennie! Fontosnak tartjuk, hogy ez az élethelyzet ne jelentsen túlzott nehézséget. Se a szülőnek, se a gyereknek. Ebben az államnak is segítenie kell!
  • Folytatnunk kell a megkezdett munkát az elmaradó tartásdíj behajtásának segítésében, a kiesés pótlásában! E kérdésben az egyedül maradó anyák kiszolgáltatottabbak, ami nem jó, ezen meg kell próbálnunk változtatni!
  • Az elmúlt években sokat tettünk a családok támogatásáért. Mélyen egyetértek azzal a törekvéssel is, hogy ezeket a speciális helyzetben lévő családokat is segíteni kell.

Megemlítette, hogy számos intézkedés segíti majd az ilyen családok életét (például az árvaellátás több mint a duplájára emelkedik, illetve van egy törvényjavaslat, ami megoldást hoz a tartásdíj-nemfizetés esetére és emeli a fizetendő összeget).

"Pesten, az Üllői úton van egy nagyon jól működő egyszülős segítő központ – itt az ideje, hogy az Egyedülálló Szülők Klubjával és Novák Katalinnal közösen Budán is létrehozzunk egyet! Erről a tervről is egyeztettünk a minap" - jegyezte meg.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×