eur:
393.09
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Törökországba is lehet utazni oltással - a nap hírei

Egy nap alatt 91 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon. Az oltóbuszok mellett háziorvosok is kapnak Janssen vakcinát. Romániában lehetővé tette a csíksomlyói pünkösdi búcsú megtartását a kormány. A nap legfontosabb hírei május 10-én.

Egy nap alatt 91 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon és újabb 677 embernél igazolták a kórokozót. 3 384 embert ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma 188 ezer. A járvány kezdete óta 28 693-an haltak meg a betegségben.

Az oltóbuszok mellett háziorvosok is kapnak Janssen vakcinát.Az országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján elmondta azt is, hogy a 18 évesnél idősebb regisztráltak jelenleg a Sinopharm, az AstraZeneca és a Szputnyik oltóanyagára kérhetnek időpontot. Müller Cecília azt mondta, hogy a magyar lakosság 44 százaléka, több mint 4 millió 300 ezer ember kapta meg legalább az első oltást.

Már az érvényes regisztrációval rendelkező 16-18 évesek is tudnak online időpontot foglalni az oltásra. Az oltásokra csütörtöktől jövő keddig hirdettek időpontokat a kórházak. A fiatalok Pfizer vakcinát kapnak.

A járványhelyzet okozta kihívásokról adott tájékoztatást az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a mentők napja alkalmából. Csató Gábor az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: utoljára 1956. jelentett hasonló kihívást a szervezetnek, mint az utóbbi másfél év. A főigazgató kiemelte, hogy a Covid-fertőzések ellátása mellett a mentőszolgálatnál 20 százalékkal nőtt az ellátott esetek száma.

Keddtől Törökországba is lehet utazni bármilyen oltással – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzátette: ez azt jelenti, hogy azok a török és magyar állampolgárok, akik már megkapták az oltási igazolást, teszt és karantén nélkül utazhatnak a két országba.

Romániában lehetővé tette a csíksomlyói pünkösdi búcsú megtartását a kormány. Az RMDSZ közölte: a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség kérésére, a szövetség közbenjárásával a kabinet jóváhagyta, hogy maszk viselésével és távolságtartással lehessen egyházi zarándoklatokat tartani.

Aggasztónak nevezte a koronavírus indiai változatát az Egészségügyi Világszervezet. A WHO járványügyi vezetője közölte: az indiai mutáns fertőzőbb, mint a korábbiak, ugyanakkor semmi sem utal arra, hogy a vakcinák ne lennének hatékonyak ellene.

Ausztriában május 19-én kinyitnak a koronavírus-járvány miatt bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is. Sebastian Kurz kancellár hangsúlyozta: a nyitás legfontosabb alappillére a zöld útlevél lesz, ez szolgál majd belépőül az újra nyitó éttermekbe, hotelekbe, a kulturális és sportrendezvényekre is.

Szlovéniában ismét enyhítették a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt korlátozásokat. Kinyithattak a vendéglátóhelyek belső helyiségei és szállodák is.

Segítő, ösztönző, támogató fiskális hozzáállásra van szükség 2023-ig - hangsúlyozta pénzügyminiszter. Varga Mihály a Portfoliónak adott interjúban megismételte: 2022 még az újraindítás éve lesz, ezért lassabb a hiány csökkentése, mint amit a Költségvetési Tanács látna. Hozzátette: a gazdaságvédelem mellett alapvetően a hosszútávon ható, versenyképességet javító intézkedésekre kell a hangsúlyt tenni. A tárcavezető a második negyedévben már a gazdaság erős felpattanását várja.

Áprilisban az államháztartás az egy évvel korábbihoz hasonló 100 milliárd forintos többlettel zárt. Az első négy hónapban azonban az államháztartás központi alrendszere 1043 és fél milliárd forintos deficitet könyvelt el - közölte a Pénzügyminisztérium. Az első négy havi hiány eléri az éves előirányzat 70 százalékát.

Japánban egyre többen utasítják el az olimpiát. Egy friss közvéleménykutatás szerint a koronavírus-járvány miatt a szigetország lakóinak kétharmada nem szeretné, hogy idén nyáron megrendezzék a tavalyról elhalasztott ötkarikás játékokat.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×