eur:
389.05
usd:
361.98
bux:
67998.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az asszisztens előkészíti oltáshoz a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagját a Mátészalkai Kórházban kialakított oltóponton 2021. április 12-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Holchacker Péter: Jöhetne az "élethosszig" tartó oltási program

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete igazgatója az InfoRádióban úgy vélekedett, növelni kell az emberi élet jó minőségű éveinek számát. Javaslatuk szerint az idősek is kaphatnának további oltásokat.

Élethosszig tartó oltási programot sürget az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete az Immunizációs Világhét apropóján. Holchacker Péter, a szervezet igazgatója szerint a felnőttek immunizálásával jelentős költségeket takaríthatna meg az egészségügy.

"A program lényege, hogy a lehető legnagyobb mértékben védjük meg főként idősebb honfitársainkat attól, hogy olyan megbetegedésekkel legyenek érintettek, amelyek egyébként akár az életüket is veszélyeztetik" - szögezte le.

Mint mondta,

a védőoltások többféle módon is csoportosíthatók ebben a vonatkozásban.

"Egyrészt vannak olyan betegségektől védő oltások, amelyeket bizonyos társadalmi csoportok életkoruknál fogva még nem kaphattak meg, ők értelemszerűen felnőtt- vagy időskorban is megszerezhetnék ezeket az oltásokat, és vannak olyan védőoltások, amelyek által biztosított védelem folyamatosan csökken, ezért ismétlő oltást érdemes felvenni, és vannak olyanok is, amelyek speciális élethelyzetben, munkakörhöz, utazáshoz szükségesek; az a célja a stratégiának, hogy a társadalom egészének a legnagyobb védettsége legyen" - ecsetelte.

Holchacker Péter szerint mindehhez

aktív felvilágosító kampány kellene egyrészt a médián, másrészt a háziorvosokon keresztül.

Nem nevezett meg konkrét oltásokat, amelyeket az időseknek általánosan most mihamarabb be kellene adni, inkább arra kéri az idősebbeket, hogy a kezelőorvosukkal konzultáljanak arról, hogy számukra milyen típusú védőoltásokat lehet még adni. Egy-kettőt azért megemlített.

"Vannak olyan oltások, amelyek az emlékeztető voltuk miatt ismétlésre szorulnak, ilyenek a tetanusz, a diftéria és a szamárköhögés, van olyan, amely kifejezetten időseknek ajánlott, például a pneumococcus. Érdemes lehet adott esetben a bárányhimlő elleni oltást is beadni későbbi életszakaszban" - sorolta.

Az egészségügyiseknek kötelező a hepatitis elleni védőoltás ismétlése, illetve ötévente a kullancs elleni védőoltás.

Arra a felvetésre reagálva, hogy hogyan állna a mérleg e befektetés után a betegellátás oldalán, azt mondta: "Az oltások értékének tízszeresét lehetne megtakarítani az egészségügyi ellátórendszer szintjén, és akkor

még nem is beszéltünk az életminőség javításáról, a csökkenő kórházi napok számáról és a kifizetendő táppénzről."
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×