eur:
394.25
usd:
370.26
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A Duna Televízió által alapított, idén hetedik alkalommal odaítélt Duna-díjjal kitüntetett Rákóczi Szövetség alapítója és tiszteletbeli elnöke Halzl József az elismerés átadásán az MTVA Kunigunda utcai székházában 2018. december 13-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

A kitelepített magyarokra emlékezik a Rákóczi Szövetség

Rákóczi Szövetség közleményben hívja fel a figyelmet: 74 évvel ezelőtt indult az első transzport a Felvidékről.

Április 12. a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja 2012 óta, amikor a magyar Országgyűlés ellenszavazat nélkül döntött erről.

Április 12-én arról a több mint 100 ezer felvidéki magyarról emlékezünk, akik a Benes-dekrétumok következtében állampolgárságuktól, közösségüktől, vagyonuktól megfosztva, szülőföldjük elhagyására kényszerültek – olvasható a szövetség közleményében, amelyet az Országos Sajtószolgálaton keresztül hoztak nyilvánosságra.

A felvidéki kitelepítettekkel az első vonat 1947. április 12-én indult el Magyarország felé.

A Rákóczi Szövetséget 1989-ben maguk az érintettek hívták életre. A szervezet ennek okán is erkölcsi kötelességének tartja, hogy az évfordulón minden évben méltó módon megemlékezzen az áldozatokról.

Mint írják: az idén nem lehet központi megemlékezést szervezni Budapesten és a helyi megemlékezéseket sem tudjuk felkarolni, ezzel együtt nagyon fontosnak tartjuk, hogy elsősorban a fiataloknak több ismerete legyen a 20. századnak erről a sötét, fájó, szomorú időszakáról. Idén a rendkívüli körülmények miatt megemlékezésünk az online térbe szorul. Online megemlékezésünket 2021. április 12-én közvetítjük közösségi felületeinken, melynek időtartama fél óra.

Megemlékező beszédet mond Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Forró Krisztián, a felvidéki magyar egységpárt, a Szövetség elnöke és túlélők emlékeznek vissza.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×