eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Összeroncsolódott személyautók egy buszmegállóban a fővárosi Dózsa György út és Kassák Lajos utca kereszteződésében 2017. május 15-én. A két karambolozó autó egyike a buszmegállóba csapódott, egy ember meghalt, kettő súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A balesetben összesen hatan sérültek meg, az egyik roncsból két embert kellett kivágniuk a tűzoltóknak.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Több évnyi börtön járhat a jogosítvány nélküli vezetésért – videó

Bűncselekmény lenne, ha valaki jogosítvány nélkül vezet, ha pedig úgy ül volánhoz, hogy a rendőrök bevonták a vezetői engedélyét, akár három évre is börtönbe kerülhet. Ez áll abban a törvénymódosító javaslatban, melyet a kormány nyújtott be. Az indoklás szerint az eddigi büntetések nem tántorítják el eléggé a szabályszegőket.

A Büntető törvénykönyv (Btk.) legújabb módosítási javaslata szerint ha valakit szabálysértési eljárásban tiltottak el a vezetéstől, vétség miatt egy évnyi szabadságvesztést kaphatna, ha lebukik, akit pedig büntetőeljárásban tiltottak el, az már három évig tartó szabadságvesztéssel, ismertette az RTL Híradójának Borbély Zoltán ügyvéd, közlekedési szakjogász.

Három év börtönre azok számíthatnak, akiknek a rendőrök már elvették a jogosítványát, mégis volánhoz ülnek. A belügyminiszter szerint az ilyen sofőrök különösen veszélyesek a társadalomra - hanghott el a riportban. Megjegyzik, erre az egyik legismertebb példa a Dózsa György úti halálos baleset: a 2017 májusában autójával karbolozó férfitól már korábban elvették a jogosítványát, ennek ellenére vezetett, és több mint 130-cal hajtott a délutáni csúcsforgalomban.

"Itt most arról van szó, hogy egy olyan cselekmény, amely eddig szabálysértés volt, azt a törvényalkotó a Btk.-ba kerül, pontosan azért, mert a társadalomra való veszélyessége nagy" – tette hozzá a közlekedési szakjogász.

Idén, az év első két hónapjában a hatóságok 3086 embert tiltottak el a járművezetéstől, valamivel kevesebbet, mint 2020 január–februájában.

A Büntető törvénykönyv legújabb módosításáról szóló javaslatot a kormány már benyújtotta a parlamentnek, a képviselők csütörtökön tárgyalnak róla, és azt követően szavaznak az esetleges elfogadásáról.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×