eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Június végéig a Szabolcs utcában maradhat a hajléktalankórház

Mager Andrea válaszolt a főpolgármesternek, aki szerint viszont csúsztatások szerepelnek a válaszban.

Június 30-ig a Szabolcs utcai ingatlanban maradhat a fővárosi hajléktalankórház "a kialakult helyzetre" tekintettel - írta a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a főpolgármesternek címzett válaszlevelében, amelyben Mager Andrea felhívta Karácsony Gergely figyelmét: már kilenc hónappal ezelőtt jelezték neki, hogy az intézmény bérleti jogviszonya megszűnik.

A miniszter közölte, ha a főpolgármester hivatalosan, írásban jelzi felé az igényét, akkor biztosíthatja arról, hogy a hajléktalanellátó június 30-ig az ingatlanban maradhat.

Június 30-án több mint egy éve lesz, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. értesítette Karácsony Gergelyt, hogy intézkednie kell az ügyben

- mutatott rá Mager Andrea, majd úgy fogalmazott: "nem feltételezhetem, hogy ennyi idő nem elégséges arra, hogy egy Önnek ennyire fontos helyzetet megoldjon".

A tárca nélküli miniszter a levélben emlékeztetett, az MNV 2020. június 2-án értesítette a fővárosi önkormányzatot arról, hogy a Szabolcs utcai kórház néven ismertté vált, de a Vágány utca 2-6. szám alatt található, több épületből álló ingatlanegyüttes állami célú feladatok ellátása érdekében történő hasznosítását készíti elő.

Az ingatlanegyüttes egységes hasznosítását az indokolja, hogy - amint az Karácsony Gergely előtt is nyilvánvalóan ismert - az épületek többsége hosszú idő óta használaton kívül áll, állapotuk leromlott, így az épületek felújítása szükségessé vált - írta.

Mager Andrea közölte, a kormány döntése alapján a megújult, korszerű épületegyüttesbe a jövőben is egészségügyi intézmények kerülnek majd, azonban nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) költözne a Szabolcs utcai ingatlankomplexum azon épületébe, amelyben a hajléktalan-ellátóhely található. Az OGYÉI egy jelenleg üresen, felújítás alatt álló épületbe költözik majd - jegyezte meg.

Mager Andrea felhívta Karácsony Gergely figyelmét arra is:

az MNV már 9 hónappal ezelőtt, 3 hónappal a tényleges felmondási idő kezdete előtt jelezte neki, hogy a bérleti jogviszony megszűnik.

"Legutóbbi levelében Ön a tomboló járványra hivatkozik, miközben a bérleti jogviszony megszüntetéséről bőven abban az időszakban értesült, amikor véget ért a járvány első hulláma és megszűnt a veszélyhelyzet" - írta a tárca nélküli miniszter, hozzátéve: Karácsony Gergely az együttműködés hiányával is vádolja a kormányt, "miközben az elmúlt háromnegyed évben a levelezésen kívül saját hatáskörében érdemi lépéseket nem tett a helyzet megoldása érdekében".

A fővárosi önkormányzatnak tehát az értesítéstől számítva mintegy 9 hónap állt rendelkezésére, hogy az ingatlanban folytatott egészségügyi szolgáltatás ellátását más módon szervezze meg, de nem tették - mutatott rá.

Mager Andrea arra is emlékeztette Karácsony Gergelyt, hogy az MNV februárban - különös tekintettel a járványhelyzetre és a téli időszakra - felajánlott egy új, április 30-ig tartó bérleti szerződést. Az MNV az általa aláírt szerződést elküldte a fővárosnak, azonban erre az ajánlatra "a mai napig nem érkezett válasz" - közölte.

A tárca nélküli miniszter úgy fogalmazott: így elmondható, hogy az embertelenséggel és érzéketlenséggel vádolt állam önszántából, egyoldalú vállalással jelenleg is biztosítja a hajléktalan-ellátó működését, "miközben Ön valódi lépéseket továbbra sem tesz".

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×