eur:
395.36
usd:
366.39
bux:
65488.85
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszél az egyetem vezetésével májusban végzett H-UNCOVER országos reprezentatív koronavírus-szűrés (COVID-19) végleges eredményéről tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetemen 2020. július 1-jén.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Merkely Béla: másfél hónapot bírjunk még ki

A Semmelweis Egyetem rektora szerint a keleti vakcinák beszerzésének köszönhetően Magyarországon jóval magasabb az átoltottsági arány az Európai Unió átlagánál.

Merkely Béla az M1-en azt kérte, hogy még másfél hónapig tartsunk ki és vigyázzunk egymásra, azután szerinte jelentősen csökkennek majd a koronavírus-járvány adatai.

"Ha magunk elé nézünk, nagyjából másfél hónapunk van ebből a járványból, utána jelentősen fognak csökkenni a számok" - mondta.

Úgy fogalmazott:

"másfél hónapot bírjunk még ki és akkor lesz egy nagyon szép nyarunk, amikor újra egyesülhetnek a családok és felszabadultan tudunk pihenni".

Elmondta, az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm-oltóanyag, vagyis a keleti vakcinák beszerzésének köszönhetően Magyarországon jóval magasabb az átoltottsági arány az Európai Unió átlagánál. Utóbbi 12,5 százalék, míg Magyarországon immár 20 százalékosra nőtt az átoltottság - hangsúlyozta.

Közölte, indokolttá vált a kismamák soron kívüli beoltása is, hiszen a vírus a magzati életet is veszélyezteti. A klinikai tapasztalatok alapján döntöttek erről; két nap alatt ezer kismama kapta meg a vakcinát - ismertette.

Hozzáfűzte, hogy a Harvard Egyetem publikációja szerint az oltás nemcsak az anyának, hanem a magzatnak is védettséget biztosít, vagyis a gyermek védetten jön a világra.

Merkely Béla arra figyelmeztetett, hogy

a tavaszi idő ellenére se feledkezzünk meg a maszkviselésről;

a brit variáns minden korosztályban okozhat súlyos tüneteket. Ha maszkban fertőződünk meg, akkor kisebb mennyiségű vírus kerül a szervezetünkbe, így a betegség enyhébb lefolyású lehet.

Arról is szólt, hogy a Semmelweis Egyetem Klinikaland címmel ismeretterjesztő animációs kisfilmet készített az oltásokról, a vakcinák működéséről. Ezzel is növelni kívánják az oltási hajlandóságot, mert elsősorban az ismeretek hiánya szüli a félelmet - mondta Merkely Béla.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×