INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

koronavírus

kereskedelem

mkik

nyitás

A debreceni FÓRUM bevásárlóközpont 120 üzletével, ünnepi díszítéssel várja az év végi bevásárlókat. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!

Péntek reggel újabb szigorítás és enyhítés is jöhet a kereskedelemben

Infostart

Az operatív törzs hajnali ülése után döntenek az üzletekre vonatkozó szabályokról.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kedden egyeztetett a miniszterelnökkel a kereskedelmi és szolgáltató szektor mielőbbi újraindítása érdekében, de a kamara javaslatairól nem döntött szerdai ülésén a kormány, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta, arról a javaslatról, hogy az üzletekben 10 négyzetméterenként egy vásárló lehessen, kikérte a kormány az operatív törzs véleményét, és a testület péntek hajnali ülése után, amelyen részt vesz majd Orbán Viktor miniszterelnök is, születik meg a döntés.

A miniszter kiemelte, az óvatosságot az indokolja, hogy félő, a húsvét előtt megemelkedő kereskedelmi forgalomban ez a korlátozás járványveszélyes torlódásokat, tumultusokat okozhat az üzletek környékén. Mindenesetre a létszámkorlátozás bevezetése

a most is nyitva tartó üzletekben, így az élelmiszerboltokban vagy a drogériákban, korlátozást jelentene,

hiszen a mostaninál kevesebb vásárló tartózkodhatna az üzlethelyiségeikben, azoknak a kereskedőknek viszont esélyt kínálna, akik március 11. óta nem nyithatták meg üzleteiket, mert a nulla vevőnél a kevés is több.

Az viszont kiderült Gulyás Gergely szavaiból, hogy nem teljes egészében a kamara javaslatáról kérték ki az operatív törzs véleményét, mert az MKIK a kiskereskedelmi szektorban a következőt javasolta:

  • az üzlethelyiségek esetében 5-10 négyzetméterenként egy vevő tartózkodhasson bent
  • a 100 négyzetméter alapterületet meghaladó üzletek esetében 15 vagy 20 négyzetméterenként egy vevő
  • a bevásárlóközpontok, plázák esetében egyedi szabályozás kidolgozása szükséges, de az üzletek esetében is a négyzetméter alapú korlátozások betartása lenne irányadó

A kamara szerint a higiéniás előírások betartása érdekében az üzletekbe és szolgáltató helyekre történő belépést követően ellenőrizni kellene a kézfertőtlenítést.

A Kormányinfón arról nem hangzott el információ, hogy az MKIK szolgáltatási szektorra vonatkozó javaslatai közül tárgyaltak-e valamelyikről, vagy ezekkel megvárják a nyitás időpontját, amelyet most a 2,5 millió beoltotthoz kötött a kormány, és Gulyás Gergely szerint április 12-én vagy 19-én történhet meg.

A kamara mindenesetre azt javasolta, hogy a fizikai kontaktussal járó szolgáltatási szektor esetében (fodrász, kozmetikus, cipőjavító, ruhatisztító, varrónő), amikor üzlethelyiségben végzik a szolgáltatást, a kereskedelemhez hasonlóan a négyzetméter alapú szabályozást alkalmazzák, ötvözve a kifejezetten betartandó járványügyi előírásokkal – például az ügyfelek közötti távolság, ügyfélszám korlátozása, ügyfelek utáni fertőtlenítés, a vírus terjedését gátló védelmi eszközök használata –, amelyek teljes körű teljesítése esetén kerülhet csak sor a nyitásra.

Az MKIK javasolta a védettségi kártyával rendelkező személyek szolgáltatásokhoz való kiemeltebb hozzáférésének biztosítását, akár úgy is, hogy a védettségi kártyával rendelkező személyek a vendéglátó és turisztikai szolgáltatásokat igénybe tudják venni, de a Kormányinfón az hangzott el, hogy a védettségi igazolványokhoz kötődő jogosultságokról csak később, a nyitási szabályokkal együtt dönt majd a kormány.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018