eur:
392.4
usd:
365.85
bux:
66870.44
2024. április 25. csütörtök Márk
Pajtók Gábor kormánymegbízott (b) és Pozsgai Szabolcs Heves megyei tisztifőorvos (j) átveszi az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcináit a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi főosztályán Egerben 2021. február 9-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Újabb adag AstraZeneca-oltóanyag érkezett

A múlt pénteki, első szállítmány bő fele futott be most, a vakcina a brit mutáns ellen 75 százalékban véd.

Újabb AstraZeneca-vakcinamennyiség érkezett Magyarországra, a szállítmány 45 600 adagot tartalmaz, amely 22 800 ember oltására elegendő.

Az AstraZeneca Kft. közleménye szerint az Európai Unióban és Magyarországon is január végén engedélyeztetett, koronavírus elleni oltóanyaggal első körben a szív- és érrendszeri, tüdő- és vesebeteg, a magas vérnyomásban szenvedő, a daganatos és a transzplantált 60 év alattiakat oltják be.

Az első, 40 800 adag oltóanyagot tartalmazó AstraZeneca-vakcinaszállítmány pénteken érkezett Magyarországra. Március végéig pedig összesen több százezer vakcina várható

– tették hozzá.

Mint írták, az első eredmények szerint az AstraZeneca-vakcina akár 67 százalékkal képes csökkenteni a vírus továbbadását is. Az oltóanyagot szokványos betegellátási körülmények között is be lehet adni, hiszen normál hűtött körülmények, 2–8 Celsius-fok között lehet tárolni, szállítani és kezelni, a gyártást követően legalább 6 hónapon keresztül.

Az Egyesült Királyságban folytatott klinikai vizsgálat részeredményei szerint

az AstraZeneca-vakcina hatékonysága 75 százalékos a brit típusú koronavírus-variáns ellen

– emelték ki.

Tudatták: a The Lancet című folyóiratban február 5-én megjelent eredmények 120 eset feldolgozása alapján születtek, amelyeknek mintegy harmadát az új variáns okozta. A hatékonyság hasonló volt mind az eredeti, mind az új mutáns törzs esetén.

A vakcinával kapcsolatos további adatokat, például a dél-afrikai koronavírus-variáns elleni hatékonyságról továbbra is gyűjtik a folyamatban lévő klinikai vizsgálatokban – tették hozzá.

A közlemény szerint az AstraZeneca továbbra is együttműködik a kormányzatokkal és a nemzetközi szervezetekkel, hogy a világjárvány idején önköltségi áron, mindenkinek hozzáférhető oltóanyagot juttasson el az emberekhez.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×