eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az első csapolás a dunaújvárosi ISD Dunaferr átépített nagyolvasztójában 2016. július 25-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Már hónapok óta nem fizetik ki rendesen a Dunaferr dolgozóit

A dunaújvárosi vasmű vezérigazgató-helyettese a dolgozóknak küldött körlevelében azt ígéri, hogy hamarosan újabb befektetőjelöltekkel tárgyalnak.

Hat pontból álló tájékoztató levelet küldött ki a Dunaferr dolgozóinak Evgeny Tankhilevich, a vasmű vezérigazgató-helyettese. Ebből kiderül, hogy megint nem tudja a teljes bért fizetni a munkavállalóknak a társaság – írja a portolio.hu.

A lap birtokába került belső levél szerint a vezérigazgató-helyettes abban bízik, hogy rossz híreket utoljára kell leírnia, mert szerinte "a jövőben már vissza fogunk állni a rendes kerékvágásba". A dolgozók további türelmét és kitartását kéri.

A levélben az áll, hogy "az elmúlt hónapok problémái nem oldódtak meg, ezért az ISD Dunaferr pénzügyi lehetőségei egyelőre továbbra sem javultak". Ez pedig befolyásolja a decemberi bérek januári kifizetését.

A nettó 200 ezer forintot meg nem haladó béreket január 8-ig kifizeti a cég, viszont az ezt meghaladó összegű béreket ezúttal is csak két részletben képes teljesíteni.

Az első részlet minden munkavállaló esetében nettó 200 ezer forint lesz, január 8-ig teljesítve. A maradék összeget legkésőbb január 29-ig ígéri a munkáltató.

Vagyis sorozatban már a negyedik hónapban nem tudja megfelelő mértékben és a munka törvénykönyvével összhangban kifizetni a béreket a cég.

Arra is kitért Tankhilevich, hogy a bérek után fizetendő adókat és járulékokat, valamint a TB-ellátásokat teljesíti a cég, az egészségpénztárhoz való munkáltatói hozzájárulást szintén teljes összegben, az önkéntes nyugdíjpénztár munkáltatói hozzájárulását 15 100 forintig teljesíti. "A törzsgárda biztosítói járadék kifizetését, valamint az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás fennmaradó részét a pénzügyi lehetőségeink függvényében egy későbbi időpontban fogja teljesíteni a munkáltató" – írta. Azt is előrevetíti, hogy ha bármilyen pozitív változás lép fel és többletforráshoz jut a cég, akkor azt a még ki nem fizetett bérek és juttatások kifizetésére fogja fordítani.

Evgeny Tankhilevich arról is beszámol, hogy január 21-ére hívták össze a Dutrade Zrt. közgyűlését, amely után "szerinte hozzá tudnak férni a jelentős tőketartalékhoz, amit a 90 százalékban az ISD Dunaferr tulajdonát képező Dutrade nem kis részben a mi közreműködésünkkel, az évek során felhalmozott".

Lehetetlen, hogy a leánycég csak gazdagodjon, miközben az anyacégnek olyan pénzügyi gondjai vannak, hogy a béreket is csak halasztva tudja megfizetni – vélekedik a vezérigazgató-helyettes.

A közgyűlés után ez a tőke február után minden bérelem pontos és hiánytalan kifizetését teszi majd lehetővé – ígéri. Azt is részletezi, hogy

a piaci kereslet régen nem tapasztalt szinten van jelenleg, pénz hiányában azonban ezt az időszakot csak kis mértékben tudja kihasználni a vasmű,

de itt azt ígéri, hogy ha a Dutrade-ban meglévő tőkéhez végre hozzájut a cég, akkor ismét nyereséget tud majd termelni.

Ezúttal is szót ejt a potenciális befektetőről, azonban konkrétumot (vevő fél, feltételek, stb) ezúttal sem árul el a vezérigazgató-helyettes.

Arról is szól a vezető, hogy a befektetők között nincs ott az ukrán érdekcsoport és a körülötte gyülekezők, akik szerinte több milliárd forintos kárt okoztak a Dunaferr csoportnak. Megítélése szerint ebben a károkozásban jelentős szerepet játszottak a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetőinek nyilatkozatai, ami szerinte felháborító és megengedhetetlen. Ezekkel a személyekkel éppen e miatt az ISD Dunaferr vezetése minden kapcsolatot megszakított, őket a társaság ellenségeinek tekinti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×