INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

pdsz

koronavírus-járvány

digitális oktatás

vakcina

Az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj katonái a debreceni Ady Endre Gimnázium épületében fertőtlenítenek 2020. október 31-én. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az őszi szünet alatti fertőtlenítő nagytakarításra kérte az oktatási intézményeket. Ahol a tanév első két hónapjában a preventív intézkedések ellenére többször visszatért a fertőzés és szükség volt rendkívüli szünet vagy tantermen kívüli digitális oktatás elrendelésére, ott a honvédség segítségét kérték a speciális fertőtlenítéshez.

Kemény követelésekkel állt elő a PDSZ a tanítás újrakezdése előtt

Infostart / MTI

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a tanárok minél gyorsabb beoltását és a digitális munkarend bevezetését követeli a kormánytól.

Az Orbán Viktor miniszterelnöknek, Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének, Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek, valamint Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak címzett dokumentumban azt írja a szakszervezet: "Követeljük, hogy a köznevelési intézmények dolgozói közvetlenül az egészségügyben és a szociális területen dolgozók után legyenek azok között, akik az Európai Unió megfelelő szerve által engedélyezett oltóanyagban az első körben részesülnek!"

A szakszervezet emlékeztetett arra, hogy

az Oktatási Világszervezet és az UNESCO szerint is a pedagógusoknak az oltás megszervezésekor magas prioritású csoportnak kell lenniük

annak érdekében, hogy az egészség védelme, az oktatáshoz való jog érvényesüljön.

A PDSZ szerint az oktatásban nem lazítani, hanem fokozni kell a járványügyi intézkedéseket, a pedagógusokat azonban úgy "terelik vissza" hétfőtől az oktatási intézményekbe, hogy továbbra is kiszolgáltatott helyzetben lesznek. Még olyan óvintézkedéseket sem rendeltek el központilag, amelyek más területeken már alapvetőek, így például a maszkviselés vagy a plexifal.

Szerintük a pedagógusok számára biztosított tesztelés csak látszatintézkedés, jelenleg egy alkalommal biztosítják és sokak számára elérhetetlen a távolság, rossz közlekedési viszonyok és korai hazautazási kényszer miatt. Ráadásul a tesztelési időpontok gyorsan beteltek és a tesztelésre utazás is kockázatot jelent azok számára, akik nem rendelkeznek személygépkocsival, illetve nem a tesztelőpont közelében laknak.

Ameddig nincs kellő védelem, nincs átoltottság, addig digitális munkarendre van szükség a közoktatásban dolgozók és a családok biztonsága érdekében.

"Teremtsék meg egy olyan digitális munkarend feltételeit – áll a kormánynak szóló dokumentumban –, amely nem a tavaszi helyzetet idézi elő újra, hanem valóban biztosítja az oktatáshoz való jogot, ahogyan az egészséghez és a biztonságos munkavégzéshez való jogot is. Biztosítsanak a munkáltatók és munkavállalók számára támogatást annak érdekében, hogy a digitális munkarend miatt senki ne veszítse el állását és ne essen ki emiatt jövedelme!"

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018