eur:
393.33
usd:
367.64
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) cégtáblája az V. kerületi Apáczai Csere János utca 10. szám alatt. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Lakossági témával is foglalkozik jövőre az Állami Számvevőszék

Benyújtotta az ÁSZ a 2021. első fél évi ellenőrzési tervet az Országgyűlésnek, ismét sorra kerülnek az önkormányzatok, a pártok is.

Többek között a fertőző betegségek elleni lakossági védettség, a digitális állam fejlődése, a kutatás-fejlesztési források felhasználása, a helyi önkormányzatok adóztatási tevékenysége témákat is értékeli az Állami Számvevőszék 2021 első fél évében.

Az ÁSZ megkezdi a 2020-as zárszámadás ellenőrzését, illetve véleményezi a 2022-es költségvetést.

Folytatódik az önkormányzatok monitoring típusú értékelése, a számvevőszék minden településre eljut, 3197 önkormányzat és 1284 önkormányzati hivatal korrupció elleni védettségét értékeli.

Közleményében az ÁSZ rámutatott: törvényben rögzített feladata az állami adóhatóság és a helyi önkormányzatok adóztatási tevékenységének ellenőrzése. E feladatkörében 2021 első fél évében ellenőrzi az önkormányzatok helyi iparűzési adóval kapcsolatos tevékenységét, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kisvállalkozások tételes adójával és a kisvállalati adóval kapcsolatos tevékenységét.

Sor kerül továbbá a szerzői jog rendszerének ellenőrzésére is, egyebek közt értékeli az ÁSZ a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala jogkezelőkkel kapcsolatos feladatellátását, felügyeleti tevékenységét, továbbá a jogkezelők elszámoltathatóságát és átláthatóságát.

A tájékoztatás szerint folytatódik 2021 első fél évében a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzése, ami a jegybank alapfeladatai közé nem tartozó tevékenységeire, gazdálkodására, illetve a központi költségvetéssel összefüggő elszámolások szabályszerűségének értékelésére terjed ki. A Szanálási Alap pénzügyi-számviteli ellenőrzésének folytatásával az ÁSZ hozzájárul a pénzügyi szektorban az intézményi válságkezelésre létrehozott pénzügyi stabilitási védőháló ezen elemének további erősítéséhez.

Az ÁSZ 2021 első fél évében folytatja a környezettudatos tervezésre és az energiafogyasztási címkézésre vonatkozó intézkedések értékelését. A hulladékgazdálkodás ellenőrzésének folytatásával az ÁSZ arra keresi a választ, hogy a hulladékgazdálkodás szabályozási és szervezeti rendszerének kialakítása, működtetése biztosítja-e a közfeladat megfelelő, eredményes ellátását - írják a közleményben.

Kiemelt jelentőségű az ÁSZ ellenőrzési tervében az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos tevékenységek ellenőrzése. Az államháztartás körébe tartozó vagyon kezelésének, a vagyonnal való gazdálkodásnak az ellenőrzését az ÁSZ törvényi előírás alapján, évente elvégzi - ismertetik.

Az ÁSZ közölte, 2021 első fél évében is tovább folytatódnak az utóellenőrzések.

A pártok és pártalapítványok gazdálkodásának ellenőrzését is folytatják, 2021 első fél évében négy párt (Fidesz, KDNP, Kétfarkú Kutyapárt, Momentum Mozgalom) és pártalapítványaik 2018-2019. évekre kiterjedő ellenőrzését végzik el, illetve megkezdődik öt párt (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Párbeszéd) és pártalapítványaik 2019-2020. évekre vonatkozó ellenőrzése a törvényi előírásoknak megfelelő ütemezés alapján - közölte az ÁSZ.

A helyi önkormányzatok ellenőrzése keretében folytatódik a Magyar Államkincstár központi információs rendszerében rendelkezésre álló adatok monitorozása, folyamatban van az összes magyarországi önkormányzat (3197) és önkormányzati hivatal (1284) integritásának, vagyis korrupció elleni védettségének jelen idejű értékelése, valamint a számvevők megkezdik az önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságok és önkormányzati intézmények integritását erősítő értékelést is - tájékoztatott a számvevőszék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Portfólióépítés mesterfokon - interaktív, online előadás

Portfólióépítés mesterfokon - interaktív, online előadás

Azok számára, akiknek fontos a pénzügyi stabilitás és hosszú távú megtakarítás, a portfólióépítés egy olyan művészet, amelyet érdemes mesterfokon elsajátítani. A jó portfólió nem csupán egyetlen eszközosztályra korlátozódik, hanem többféle instrumentumot kombinál, hogy maximalizálja a hozamot és minimalizálja a kockázatot. Soron következő online előadásunkon áttekintjük, hogy mire érdemes figyelni a portfólióépítés során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×