INFORÁDIÓ 
2021. január 20. szerda
Fábián, Sebestyén

greenpeace

visszaváltás

simon gergely

szemét

üveg

klímavédelem

Szigorú szabályokkal pörgetnék fel az újrahasznosítást

Szigorú szabályokkal pörgetnék fel az újrahasznosítást

Infostart / InfoRádió

Vége lehet az egyszer használatos italcsomagolásokból származó szeméthegyeknek, benyújtotta ugyanis a törvényjavaslatát a kormány a visszaváltási rendszer bevezetéséről. A Greenpeace üdvözli a lépést, de szerinte a javaslat nem elég nagyravágyó, és a klíma- és ökológiai válság jelenlegi fázisában ennél sürgősebb intézkedésekre van szükség.

Simon Gergely vegyianyag-szakértő arra hívta föl a figyelmet, bár az alumínium egy „végtelenszer” újrahasznosítható csomagolóanyag, és a PET-palackokat és üvegeket is jól és hatékonyan lehetne hasznosítani, mégis, a döntő részük elveszik. 20-30 százalék körül van ma jelenleg Magyarországon a PET-nek és az alumíniumdoboznak az újrahasznosításai aránya, amivel európai összehasonlításban meglehetősen rossz helyen állunk. A Greenpeace tehát olyan jogszabályokat sürget, amelyek garantálni tudják, hogy visszagyűjtésre kerülnek a csomagolóanyagok, továbbá olyan ösztönzőket vár, amik révén újra kiépülhetnek a töltőrendszerek, hogy a nyersanyagok hasznosítva legyenek.

A zöldszervezet üdvözlendőnek tartja az ehhez kapcsolódó, az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslatot, miszerint végre döntés született a korábban ígért betét- illetve visszaváltás díjas rendszerről, amit viszont

nehezményez, hogy nagyon távoli, 2023 nyarát célozzák a beindítására.

Fontosnak tartanák azt is, hogy kötelező előírások legyenek a hasznosításra és az újratöltésre egyaránt. A Greenpeace egy friss közvélemény-kutatása szerint is a lakosság döntő része amellett van, hogy legyenek kötelező újratöltési célszámok – jegyezte meg Simon Gergely –, amire a szervezet egy 70 százalékos arányt javasol 2026-ra, és persze azt, hogy valósuljon meg a teljes újrahasznosítsa az eldobható csomagoló anyagoknak.

A vegyianyag-szakértő hozzátette: a jogszabály fölhatalmazza a kormányt, hogy kormányrendeletek révén annak végrehajtását biztosítsa, előírva, hogy milyen csomagolóanyagokra, milyen határidővel mit kell bevezetni, tehát a döntéshozóknak van némi mozgásterük. Éppen ezért arra igyekeznek őket ösztönözni, hogy valóban szigorú és hatékony jogszabály mellett tegyék le a voksukat, garantálva azt, hogy a jelenlegi ökológiai- és klímaválság közepette ne vesszen kárba annyi értékes nyersanyag. Tudniillik, Magyarországon évi másfél milliárd palack kerül fölhasználásra, amiből

egymilliárd nem hasznosul, vagyis lerakóban, égetőben, legrosszabb esetben a természetben végzi.

Simon Gergely úgy véli, bár az Európai Unió hosszú távon 90 százalékos PET- és 60 százalékos alumíniumújrahasznosítást irányzott elő, Magyarországnak a száz százalékot kellene kitűznie célnak, amit aztán pár éven belül meg lehetne valósítani. Mindinkább, hogy sok gyártó fogalmazta meg, újra alumíniumból, vagy PET-ből szeretné készíteni a palackjait, tehát a felvevőpiac is adott lesz.

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Ambiciózusabb lépéseket vár az újrahasznosítás terén a Greenpeace
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018