eur:
368.64
usd:
343.89
bux:
48533.78
2023. június 7. szerda Róbert
Nyitókép: Pixabay

Itt a kijárási tilalom, megindult a spájzolás

A kijárási korlátozások és az egységes bolti záróra hétfői bejelentésére megélénkült az élelmiszerüzletek forgalma és nőtt a tartós alapanyagok iránti kereslet, de nincs pánikvásárlás.

Már kedden érezhetően nőtt az egyes alaptermékek iránti kereslet a vidéki élelmiszerüzletekben, de a családok kevesebbet tartalékolnak, mint a tavaszi pánikvásárlások idején – közölte a Magyar Nemzettel a mintegy 2400 vidéki üzletet működtető Áfeosz–Coop Szövetség, amely nem várja, hogy a mostani korlátozás idején a márciusban helyenként átmeneti készlethiányt is okozó áruházi állapotok lesznek.

A járvány első hulláma óta visszafogottabb a lakosság költekezése, és most sem jellemzők az eltúlzott vásárlások, vélhetően jobban bíznak abban, hogy szélsőséges helyzetekben is megbízhatóan működik a hazai alapellátási lánc.

A Coop üzleteit kevésbé rázza meg az este 7 órától elrendelt bezárás, mivel mindenütt eleve legfeljebb 20 óráig tartottak nyitva – a kései üzemelés inkább a hipermarketeknél, bevásárlóközpontoknál jellemző a nagyobb városokban.

Mérsékelten volt élénk a kereslet a fővárosi élelmiszerüzletekben, de elmaradtak a pánikvásárlások, amire a tapasztalatok alapján közvetlenül a korlátozások bejelentése után lett volna a legnagyobb esély, a lakosság azonban nem kezdett felhalmozásba. A vírusos időkben eleve élénk gyógyszertári forgalom erősebb, több helyen a vásárlók sorállásra készülhetnek, a biztonságos védőtávolság miatt is.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára jelezte: az áruházak felkészültek a rövidített üzemelésre a járványügyi szempontok szerint, minden termékkörben bőséges az áruellátottság, és továbbra is elérhető valamennyi üzlet reggeltől 19 óráig.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×