INFORÁDIÓ 
2021. január 24. vasárnap
Timót

szuperszámítógép

kkv

debreceni egyetem

innovációs és technológiai minisztérium

Hatmilliárd forintból készül Debrecenben az új szuperszámítógép

Hatmilliárd forintból készül Debrecenben az új szuperszámítógép

InfoRádió

A jelenlegi leggyorsabb szuperszámítógép is itt található: ennek teljesítményét megtízszerezi majd az új gép, mely a jövő évben készül el.

Szuperszámítógépnek az olyan nagy teljesítményű hardver- és szoftverösszeséget nevezzük, amelyet a kutatói tevékenység minden területén használnak az oltóanyag-fejlesztéstől az időjárás-előrejelzésig. Egy ilyen különleges gép "alaplapletétele" történt meg pénteken Debrecenben, a gépről Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára beszélt az InfoRádiónak.

Az államtitkár elmondása szerint a kutatóknak, tudósoknak nagyon nagy teljesítményű számítógépekre van szüksége, amelyek az otthoni gépek sebességének sokszorosával tudnak számolni. Ezt a kitételt maximálisan teljesíti majd a debreceni is.

Egy másodperc alatt egymilliószor egymilliárd műveletet tud majd elvégezni a szuperszámítógép.

Ennek jelentősége abban van, hogy Solymár szerint nem mindegy, két hónap vagy két év alatt bukkannak-e rá egy új oltóanyagra.

"A szuperszámítógép legkésőbb 2021 végére készül el, bízunk abban, hogy mielőbb munkába áll" - mondta Solymár Károly Balázs.

A beruházás hatmilliárdos összköltségében a gép hardveres és szoftveres kialakítása mellett megerősítik és újratervezik az annak otthont adó épület erősáramú hálózatát, valamint megoldják a hűtést és szakértő csapatot képeznek ki működtetésére. Az új szuperszámítógéphez kis- és középvállalkozásoknak lehetősége lesz kívülről is hozzáférni, létrehozásának egyik oka is az, hogy minél több kkv használja majd.

Nyitókép: YouTube

Kapcsolódó hang

Szuperszámítógép a Debreceni Egyetemen
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018