eur:
394.94
usd:
371.28
bux:
66468.12
2024. április 16. kedd Csongor
Érrendszer képe a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ új, csúcskategóriás CT-berendezésének monitorján az ünnepélyes átadás napján, 2020. július 31-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Karácsony Gergely: felére csökkentik a nagydiagnosztikai várólistákat a daganatgyanús esetekben

A főváros 2 milliárd forint értékben 31 ezer CT- és több mint 9 ezer MR-vizsgálatot vásárol - közölte a főpolgármester és a Városháza egészségügyi tanácsnoka.

A Fővárosi Önkormányzat kétmilliárd forintból 43 ezer CT- és MR-vizsgálatot finanszíroz az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap megállapodása alapján. Ezek a vizsgálatok jelentősen csökkentik a várólistát, segítik a korai diagnózist – erről tett bejelentést Karácsony Gergely főpolgármester és Havasi Gábor egészségügyi tanácsnok a Városházán.

„A választási program egyik alappillére volt, hogy Budapestet élhetővé tesszük. Az élhető nem csak azt jelenti, hogy a város tereit, közterületeit tesszük emberközelivé, nyugalmasabbá, csendesebbé, zöldebbé. Az élhető azt is jelenti, hogy olyan hellyé tesszük, ahol az emberek egészségesebbek, és egyszerűen tovább élnek. Elfogadhatatlan, hogy emberi életeket veszítsünk el azért, mert az egészségügyi ellátórendszer alulfinanszírozott” – fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester.

Hozzátette: a Fővárosi Önkormányzat nem fenntartója egyetlen egészségügyi intézménynek sem. A kórházak az államhoz, a járóbetegellátás pedig a kerületekhez tartozik. Budapest főpolgármestereként mégis felelősséget érez a budapestiek egészségéért.

„Ha a városvezetés tehet bármit annak érdekében, hogy emberi életeket mentsünk meg, akkor azt mi megtesszük” – tette hozzá a főpolgármester.

Karácsony Gergely arra az ígéretre hívta fel a figyelmet, hogy

újabb stadion csak akkor épülhet Budapesten, ha mindenkinek, függetlenül attól, hogy melyik kerületben él, hozzáférhetővé válik a CT vagy MR diagnosztikai vizsgálat.

A főváros az átfogó egészségfejlesztési program elindításának finanszírozásáról állapodott meg a kormánnyal annak fejében, hogy a közgyűlés támogatta az Atlétikai Stadion megépítését.

Havasi Gábor egészségügyi tanácsnok ismertette, hogy az Eurostat adatai alapján Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések aránya, úgy, hogy minden ilyen haláleset megelőzhető lenne. Ezeknél a betegségeknél a legfontosabb a korai felismerés. Ebben nyújt most segítséget a Fővárosi Önkormányzat azzal, hogy

10 nap alatt nem csak a képalkotó eljárás elvégzéséhez, hanem diagnózishoz is hozzájuthatnak a fővárosiak.

A program sikere esetén a Főváros – megfelelő kormányzati forrás biztosítása esetén – folytatni kívánja az onkológiai diagnosztikát, így a képalkotó diagnosztika mellett keresik a megoldást a szövettani vizsgálatok plusz finanszírozására is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×