eur:
387.95
usd:
363.78
bux:
55589.52
2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
Mobilparkolás telefonszáma olvasható egy parkolóautomatán Budán, a Dózsa György térnél 2012. augusztus 3-án.
Nyitókép: Földi Imre

Meglepő adatok az ingyenes parkolásról

A megkérdezettek kilenc százaléka váltott azért autóra a tömegközelekdés helyett, mert ingyenes lett a parkolás – derül ki egy friss felmérésből.

A kormány azért tette ingyenessé a parkolást országosan a veszélyhelyzet ideje alatt, hogy az embereknek ne kelljen a tömegközlekedést használniuk, ez az intézkedés a magyarok kevesebb mint 10 százalékánál ért célt – derült ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített, reprezentatív közvélemény-kutatásból.

A teljes magyar lakosság körében mindössze 9 százalék mondta azt, hogy a tömegközlekedéstől való félelmében ült autóba, és erre azért volt lehetősége, mert nem kellett fizetni a parkolásért. 12 százalék nyilatkozott úgy, hogy így már megérte, vagyis anyagi megfontolásból ült autóba.

Az emberek negyedének (24 százalék) nem számított az ingyenesség. Vélhetően ők azok, akik akkor is bementek volna a fizetős zónába, ha nem döntenek a kedvezményről.

Az emberek 19 százalékának nem volt szüksége autóra, 3 százalék annyira rossz anyagi helyzetbe került, hogy már annak fenntartását sem tudta megoldani, a válaszadók 33 százaléka pedig nem rendelkezik gépjárművel.

Míg a budapestiek 9 százaléka mondta az, hogy a tömegközlekedéstől való félelme miatt élt az ingyenes parkolással, a megyeszékhelyeken 5, a városokban és községekben 11 és 10 százalék nyilatkozott így. A legmagasabb arányban a megyeszékhelyen élők mondták, hogy őket nem érdekli, kell-e fizetni. Az is kiderült továbbá, hogy minél kisebb településen él valaki, annál kevésbé van szüksége autóra egy járvány idején.

A spórolás egyértelműen a fiatalokat mozgatta meg jobban, majdnem kétszer annyian mondák, hogy így már megérte autózni, mint a 60 éven felüliek.

Az ingyenes parkolás július elsejéig érvényes az ország területén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.21. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×